Saadet Partililer Diyarbakır’daki Sarım Çayı’nı bakana sordu

Saadet Partililer Diyarbakır’daki Sarım Çayı’nı bakana sordu
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Sarım Çayı Havzası’na yapılacak olan HES meclis gündemine taşındı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına verdiği soru önergesi ile konuyu

meclis

gündemine taşıdı. Saadet Partisi Diyarbakır ve Bingöl il teşkilatlarının,

HES

ile yok olma tehlikesi olan endemik bölge konumundaki

Sarım Havzası

nı kurtarma çabaları devam ediyor.

Sonuç alıncaya kadar konunun takipçisi olacaklarını belirten Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, “22 Eylül'de Antalya Milletvekilimiz Şerafettin Kılıç ile birlikte bölgeyi ziyaret edip, yerinde tespitler yaptık. Bölge halkı da mahkemeye başvurmuştu. Konuya dair sayın vekilimiz Meclis'e soru önergesi verdi." dedi. Sarım Havzası'nın yüzlerce canlıya ev sahipliği yapan endemik bir bölge olduğunun altını çizen Ergin, şunları kaydetti;

"Söz konusu bölgenin aslında doğal sit alanı olması gerekir. HES'le enerji elde etmek istiyorlar ama bu enerjiyi 10 rüzgar tribünü veya 20 dönümlük bir güneş paneliyle elde edebilirler. Böyle bir alternatif varken HES neden yapılıyor? 60 köy bu projeden olumsuz etkilenecek. Dere yatağı kuruyacak ve köylüler susuz kalacak. Bölgede tarım, hayvancılık, balıkçılık, arıcılık, turizm, sebze üretimi ve farklı bitki üretimi yapılıyor. Köylülerin geçim kaynağı yok olacak ve orada yaşam bitecek. AK Parti'nin HES projeleri ekolojik olmayan yatırımlardır dolayısıyla ekonomik olarak da bir fayda sağlamayacaktır. Lütfen bu doğa katliamına artık bir dur diyelim. Bir Cenneti daha Cehenneme çevirmeyelim.”

Bingöl’ün Genç ile Diyarbakır’ın Lice ilçeleri sınırlarındaki Sarım Havzası, endemik bitki türleri ve sadece bu bölgede yaşayan ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığı’ ile de bilinmektedir. Yapılacak bir Hidroelektrik Santrali (HES) biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyeceği gibi üretimi de durduracaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.