AYM'den ‘Kürdistan tişörtü’ kararı: İhlal sayıldı

AYM'den ‘Kürdistan tişörtü’ kararı: İhlal sayıldı

Kaynak:DW

AYM, üzerinde "Kürdistan" yazan ve Mezopotamya Güneşi amblemi bulunan tişört giydiği gerekçesiyle ‘terör örgütünün propagandası’ suçundan hüküm giyen bir kişinin ifade özgürlüğü hakkının ihlaline karar verdi.

AMİDA HABER - Mardin'in Dargeçit ilçesinde Abdurrahim Kılıç adlı kişi hakkında üzerinde "Kürdistan" yazısı ile kırmızı ve yeşil renk şeritler arasında 21 saçaklı Mezopotamya Güneşi amblemi bulunan tişört giymesi nedeniyle dava açılmış, Midyat Ağır Ceza Mahkemesi, 2016 yılında Kılıç'ı ‘terör örgütü propagandası’ yapmak suçundan 7 bin 300 TL adli para cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme kararın gerekçesinde, "Beyaz renkli üzerinde göğsünün sağ kısmında kırmızı ve yeşil renk şerit ile bu şeritler arasında 21 saçaklı Mezopotamya Güneşi amblemi ve göğsün ön kısmında 'Kürdistan' yazılı olan tişörtün giyilmesinin terör örgütü propagandası suçunu oluşturduğu" ifadelerini kullanmış, karar, Yargıtay tarafından da 2021 yılında onanmıştı.

AYM'den hak ihlali kararı verdi

kurdistan-tisort.jpg

Anayasa Mahkemesi (AYM) yapılan bireysel başvuruyu 12 Haziran'da değerlendirerek, Kılıç'ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme yeniden yargılama kararı verirken Kılıç'a 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

'Kabul edilmesi mümkün değil'

AYM, yerel mahkemenin başka hiçbir gerekçeye yer vermeksizin bu cezayı verdiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

aym-anayasa-mahkemesi.jpg

"Kararda, söz konusu amblem ve simgelerin ne anlama geldiği, herhangi bir terör örgütüyle bağlantısı olup olmadığı, şiddete yol açma potansiyelinin bulunup bulunmadığı açıklanmamıştır. Ayrıca anılan tişörtün giyilmesinin ne şekilde şiddete teşvik ettiği, şiddet ve tehdit yöntemlerini meşru gösterdiği veya övdüğü hiçbir şekilde irdelenmediği gibi somut koşullar dikkate alınarak belirli oranda tehlikeye neden olduğu veya şiddet kullanımını, silahlı direnişi ya da başkaldırıyı doğrudan veya dolaylı teşvik ettiği yönünde de herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır."

AYM’nin kararında ayrıca ilk derece mahkemesinin başvurucunun mahkûmiyetinin zorunlu toplumsal bir ihtiyaca karşılık geldiğini ilgili ve yeterli bir gerekçe ile ortaya koyduğunun kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.