Bu proje ile Dicle Nehri kirlilikten kurtulacak
AMİDA HABER- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, 2017 yılından itibaren ileri biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin devreye girdiğini söyledi.
'Deşarj standartlarına uygun'
Diyarbakır merkezden toplanan atık suların 2000 mm’lik kolektör hattıyla tesise alındığını belirten Tutşi şöyle devam etti, “Ortalama günlük 95.000 m3 atıksu arıtımı sağlanmaktadır. Arıtılan atıksu Dicle nehrine verilmektedir. Deşarj standartlarına uygun atıksu arıtımı sağlandıktan sonra oluşan arıtma çamuru 4 adet toplam 19.000 m3 kapasiteli anaerobik çürütücülerde biyogaz üretimi sağlanır. Üretilen biyogaz tesis içerisinde bulanan 3 adet her biri 637 kw/saat kapasiteli gaz jeneratörlerinde yakılarak elektrik enerjisi üretilir” dedi.
‘Enerji teşvik belgesine sahip’
Ortalama günlük 6500 m3 biyogaz üretiminden 13.000 kw elektrik enerjisi üretildiğini ifade eden Tutşi, “Üretilen elektrik enerjisi arıtma faaliyeti sağlayan proses ünitelerinde kullanılmaktadır. Üretilen elektriğin güncel değeri ortalama günlük 52.000 TL dir. Diyarbakır ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi Atıksu Deşarj Konulu ve Emisyon konulu Çevre İzin Belgesine, Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesine ve Enerji Teşvik Belgesine sahiptir. Enerji Teşvik Belgesi kapsamında her yıl tesis içerisinde Elektrik dağıtım şirketinden alınan elektrik bedelinin %50 sine kadar olan miktarını geri ödeme olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğünden tarafımıza aktarılmaktadır. Enerji teşvik belgesi 2018 itibaren tesise verilmiştir. 2018 yılından bu yana toplam 10.039.645 TL teşvik ödemesi tarafımıza sağlanmıştır” diye konuştu.
‘Tesiste elektrik üretimi yapılıyor’
Tesis içerisinde bulunan Sürekli Atıksu İzleme İstasyonu(SAİS)’ nda Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık arıtılan çıkış suyunda 7 parametre ölçümü otomatik olarak yapılarak verilerin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iletildiğini söyleyen Tutşi, “Şimdiye kadar veriler ile ilgili olumsuz bir durum yaşanmamıştır. 2023 yılında toplam 23.490.587 m3 atıksu arıtımı sağlanmıştır. Oluşan arıtma çamurundan 2.091.629 m3 biyogaz elde edilerek 3.306.271 kw elektrik enerjisi elde edilmiştir. Tesis içerisinde tüketilen elektriğin %49’u üretilen elektrikle sağlanmıştır. Tesiste üretilen elektriğin güncel ortama değeri 13.225.084 TL’dir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.