Demokrasi tarihine kara leke: 15 Temmuz’da yaşananlar

Demokrasi tarihine kara leke: 15 Temmuz’da yaşananlar

Kaynak:Anadolu Ajansı

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Bu girişim, Türkiye'nin yakın tarihindeki en karanlık gecelerden biri olarak hafızalara kazındı.

Darbe Girişimine Giden Süreç

FETÖ, dini bir oluşum izlenimi vererek devletin kılcal damarlarına sızma stratejisiyle hareket etti. Bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de mensuplarını yerleştirdi. FETÖ, daha önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması, 17/25 Aralık soruşturmaları ve MİT tırlarının durdurulması gibi olaylarla da gündeme gelmişti.

darbe2.jpg

1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti'nin yüzde 49 oy oranıyla yeniden iktidara gelmesi, hükümetin Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla FETÖ'cü askerleri tasfiye etme hazırlıklarına hız verdi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın generallerin de aralarında bulunduğu FETÖ mensubu askerler hakkında gözaltı işlemleri başlatması, örgütün harekete geçme kararını tetikledi. Örgütün lideri konumunda bulunan Fetullah Gülen'in 19 Mart 2016'da yaptığı konuşmada darbe çağrısında bulunmasıyla darbe hazırlıkları hız kazandı.

darbe3.jpg

Darbe Gecesi ve Yaşananlar

Darbe girişimi öncesinde FETÖ mensupları, darbenin planlarını yapmak üzere ABD'ye giderek Fetullah Gülen ile görüştü. 6-9 Temmuz 2016 tarihlerinde Ankara Konutkent'te yapılan son toplantılarda darbe planları netleştirildi. Planlanan darbe, 16 Temmuz saat 03.00'te başlaması öngörülürken, MİT’e yapılan bir ihbar üzerine darbeciler planlarını erkene çekmek zorunda kaldı.

15 Temmuz 2016 akşamı, darbecilerin hareketliliği arttı ve Ankara’da alçak uçuş yapan F-16'lar halkta panik yarattı. İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri askerler tarafından kapatıldı. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, "Bu kalkışmayı yapanlar en ağır şekilde bedelini ödeyeceklerdir" dedi.

darbe-5.jpg

Halkın Direnişi ve Darbenin Bastırılması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halkı sokaklara çıkarak darbeye karşı durmaya çağırdı. Halkın direnişi, darbecilerin planlarını bozdu. Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı ve diğer stratejik noktalar hedef alındı. Meclis bombalandı, ancak halk ve darbeci olmayan askerlerin direnişi sayesinde darbe girişimi püskürtüldü.

Özellikle Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın emir astsubayı Ömer Halisdemir’in darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi vurması, darbe girişimine karşı sembol olarak kayıtlara geçti.

darbe4.jpg

Sonuç ve Kayıplar

Darbe girişimi, yaklaşık 21 saat sürdükten sonra bastırıldı. Darbe girişimi sırasında asker ve sivil 252 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Girişimde 9 bin askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank ve 246 zırhlı araç kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.