VİDEO- DOGÜNSİGED Başkanı: DTSO Başkanı siyaset için kurumlara sataşıyor

VİDEO- DOGÜNSİGED Başkanı: DTSO Başkanı siyaset için kurumlara sataşıyor

DTSO Başkanı Mehmet Kaya’nın “Kayyumlarla çalışamıyoruz, randevu alamıyoruz” çıkışına yanıt veren DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç, “Bu arkadaşımızın hedefi bir siyasi partiden milletvekili ya da belediye başkanı olmaktır. Bu nedenle kurumlara sataşıyor"

AMİDA HABER- Doğu Güneydoğu Sanayici Ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Aziz Özkılıç ile kayyumlarla çalışma ortamını, Diyarbakır’daki yatırım ve istihdam olanaklarını ve projelerini konuştuk.

Sivil toplumda da varsınız. Biraz söz eder misiniz?

Diyarbakır organize Sanayi ve İş İnsanları Derneği (DOSİAD)’in ilk kurucularındanım. Sonrasında en genç sivil toplum örgütü başkanlığı yaptım. 4 dönem DOSİAD Başkanlığı yaptım. Şuan DOGUNSİFED başkanlığını yapıyorum.

Eş başkanlık sistemi sizde de var mı?

Kadın temsiliyetine önem veriyoruz. Kadın kotamız var. Yönetim kurulu 15 kişiden oluşuyor, 6 kadın temsilcimiz var yönetim kurulunda. Kadın girişimcilerimiz az olduğu için ancak 6 kişi ile temsil ediliyorlar. Arzu ediyoruz ki kadın temsiliyeti daha fazla olsun.

dsc-5146-001.jpg

Diyarbakır’da sivil toplum arasında bir ayrışma söz konusu. Her kesim kendine yakın dernek ve oluşumlarda örgütleniyor. Siz kime yakınsınız?

Biz insanların kafasındaki siyasi düşünceye bakmıyoruz. Bu bizi ilgilendirmiyor. Herkesin bir siyasi düşüncesi ve inancı vardır mutlaka. Biz bu kentte katma değer yaratıyor mu yaratmıyor mu ona bakarız. Maalesef Diyarbakır’da kendini siyaset üstü gören, siyasilerin söylemediği ve yapmadığı pozisyonu alma gücünü kendinde bulan sivil toplum örgütünün temsilcileri var. Böyle bir durumda kente ne fayda sağlar. Siyasi düşüncesi olan varsa, o kurumdan istifa eder kendine yakın hissettiği bir partide siyaset yapar. O zaman kimse söylediği sözleri yadırgamaz. Ama siz sivil toplum örgütünü temsil eden o koltukta siyaset yaparsanız bu olmaz. Federasyonumuzda her görüşten iş insanı var.

Diyarbakır-İstanbul ve Ankara gibi değil. Özgün bir kent. Şuan kayyumlarla yönetiliyor. Bazı STK’lar kayyumlarla işbirliği yapamadıklarından, beraber çalışamadıklarından yakınıyor. Sizde durum nasıl?

Buna katılmıyorum. Bu göreceli bir yorumdur. DOGUNSİFED’in birleşenleri olarak bizim, Diyarbakır’daki hiçbir kurumla bir problemimiz yok. Bu kent için bir proje geliştirdiğimizde ilgili kurumlarla görüşüyoruz. Kurumlarda elinden gelen desteği veriyor. Ama bireysel ve şahsi bir şey istersen olmaz tabiî ki. DTSO Başkanı bu kentin sahibi olarak kendini görüyor, tekçi bir zihniyetle valiyi, belediyeleri ve kurumları da ben yöneteceğim diyor, bunu doğru bulmuyoruz. DTSO Başkanı hangi projesine DOGUNSİFED’i davet etmiş, yada ortak etmiş? Bizi davet etmiyorsun, bizle görüşmüyorsun. Önce kendi iş dünyanla barışık ol. Bu kentin bir kişi ile sorunu var, oda DTSO başkanıdır. Bu arkadaşımızın hedefi bir siyasi partiden milletvekili ya da belediye başkanı olmaktır. Bu nedenle kurumlara sataşıyor. DTSO Başkanı çözümden yana değil, kavgadan yana tavır alıyor. Buda bizi rahatsız ediyor. Bizim kurumlardan hiçbir bireysel talebimiz olmadı. İşsizlik, yatırım ve ihracat için vali beyden randevu talep ettiğimizde kapı bize açıktır.

dsc-5144-001.jpg

Aziz Özkılıç olarak mı ‘kapı açık’ dernek olarak mı?

DOGUNSİFED olarak açıktır. Federasyona bağlı derneklerimizde vali beyden randevu talep ettiklerinde aynı şekilde görüşebiliyorlar. Diyarbakır’ın bir projesi için yakın zaman içinde yine görüştük. 520 gence verdiğimiz eğitime vali beyi davet ettik katıldı. Ticaret Borsası istediği zaman görüşüyor. DESOB Başkanı isteği zaman görüşüyor. Biz istediğimiz zaman görüşebiliyoruz. Bu kent için görüşmek istediğimizde kapı açık. Kayyum döneminde de açıktı öncesinde de bize açıktı. DTSO Başkanı bu kentin sahibi olarak kendini görüyor, tekçi bir zihniyetle valiyi, belediyeleri ve kurumları da ben yöneteceğim çıkışı var, bunu doğru bulmuyoruz. DTSO Başkanı dışında bize yansıyan bir problem yok.

Siz AK Parti’den aday adayı olduğunuz için daha kolay görüşüyor olabilir misiniz? Karşı tarafın da bunu söyleme hakkı doğar…

DTSO Başkanı çıkıp bir açıklama yapsın ve “Ben dört yıl boyunca hiçbir siyasi partiye aday olmayacağım” desin. O zaman söylediklerim siyaseten söylenmiştir. Ben siyaset defterimi kapatmışım. Bütün partilere eşit mesafedeyim. Hiçbir siyasi partiye üyeliğim yoktur. DTSO’nun bir önceki seçiminde yüzde 80 katılım oldu. Ancak bu dönem katılım oranı yüzde 15’te kaldı. Oyların da yüzde 13’ünü almışsın. Kimse çıkıp bunu sorgulamıyor. Niye bu üyeler sandığa gitmedi? Bunu sorgulamıyorsun. Tutmuşsun vali şöyle, vali böyle diyorsun. Yok efendim vali randevu vermiyor. Giden iki valiyle her gün görüşüyordun, gayet iyi ilişkileri vardı. Şimdi ne oldu da vali görüşmüyor?

Yüzde 85’in sandığa gitmemesi, sizin de sorumluluğunuz değil mi?

Demokratik bir seçim ortamı yaratılmadı ki. Herkesin seçime girebileceği bir ortam hazırlanmadı. Bundan dolayı da insanlar zaman sıkıntısından dolayı aday olmadı. Ortam gerildiği için kimse seçime girmek istemedi. Bundan dolayı insanlar boykot etti. Yüzde 87 sandığa gitmedi. 2 bin 780 oy aldılar. Bir önceki dönem 16 bin üyeden 8 bin küsur oy kullanıldı. Katılım oranı yüzde 80’di. Rekabetçi bir ortam olduğu için herkes seçime gitti ve oyunu kullandı. Ama bu dönem yüzde 15 seçime katılım oranı. Bunun sorgulanması gerekir.

DOGÜNSİFED olarak sizin ne tür projeleriniz var?

Bir ay içerisinde iki tane proje kapattık. Biz 230 gence Diyarbakır’da eğitim verdik, sertifika verdik. O gençlerin iş dünyasına katılmasını sağladık. İkincisi yerel yönetimlerde gençlerin siyasete atılımı ile ilgili bir proje yaptık. Yerel yönetimdeki gençlerin istihdama katılımı ile ilgili projeyi bitirdik. Bizim ve bizim gibi derneklerin federasyonların gönüllü, bağımsız üyelerdir.

Diyarbakır’ın sizce ekonomi ile ilgili ilk 2 sorunu nedir?

Finansa erişim bir. Şuanda finansa erişimde sıkıntı yaşıyoruz. Sizin bankada limitiniz olsa bile maalesef o krediyi kullanamıyorsunuz. Umarım aşılır. Aşılmazsa iş dünyası için çok büyük bir sıkıntı. İkincisi kesinlikle bizim kadınlarımızın, gençlerimizin işsizlik sorunu var. Kadın eşitliği, dezavantajlar… Kadının toplumdaki yerinin iyi olması gerekiyor. Diyarbakır olarak iyi bir düzeye geldik ama şuana kadar batının standartlarını yakalamış değiliz. Federasyon olarak da kişisel fikrim de öyle bu kentte kadınlar erkeklerden daha ön planda olmalıdır. Nihayetinde bu da eğitimden geçiyor. Bunun için toplumun bilinçlendirilmesi lazım.

Diyarbakır Batı’daki yatırım için cazip mi? Mesele güvenlik endişesi halen var mı?

Son dönemlerde huzur ve güven ortamı var ve yatırımcı da geliyor. Diyarbakır kenti sevgi şehri, aşk şehri, Diyarbakır yatırım şehri. Diyarbakır ihracat potansiyeli çok yüksek bir yer. 500 bin genç nüfus var. Antep’te yatırım yapınca kalifiye eleman ve işçi bulamıyorlar. Ama burada iş gücü var. Gelsinler Diyarbakır’a yatırım yapsınlar. Bugün gelen para kazanır, yarın gelmek isteyen geç kalır. (Amida Haber)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.