Emlak uzmanı konuştu: Kiracı olmak bile artık bazı şartlar istiyor

Emlak uzmanı konuştu: Kiracı olmak bile artık bazı şartlar istiyor

Kaynak:Kamudanhaber

Yürürlükten kaldırılan yüzde 25 kira artış sınırı, Türkiye'de kiralık konut piyasasında önemli değişikliklere yol açtı. Değişiklikle birlikte kiralık konut fiyatları hızla yükseldi ve ev sahiplerinin kiracılardan talep ettikleri kriterler daha katılaştı.

AMİDA HABER - İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, "Geçmişte boş evlerini kiraya verebilmek için çaba sarf eden ev sahiplerinin aksine, şimdi kiracılardan Genel Bilgi Toplama (GBT) ve Kredi Kartı Bilgisi (KKB) gibi belgeler talep ediliyor" dedi.

kiraci-aa-001.jpg

Akgün ayrıca, bankalardan borç durumunu gösteren Findeks raporu, düzenli gelir belgesi ve tahliye taahhütnamesi gibi belgelerin de artık standart hale geldiğini vurguladı.

Son iki yıldır uygulanan yüzde 25'lik kira artış sınırının kaldırılmasıyla birlikte kira bedellerinde yüzde 65'e varan artışlar yaşandı. Akgün, bu durumun kiracılar için zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "Ev sahipleri artık çok daha seçici davranıyor. Kiracılardan kefil talep etmek, düzenli gelir ve maaş belgesi sunmalarını istemek gibi şartlar öne çıkıyor" dedi.

‘Mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor’

akgun.jpeg

Ev sahiplerinin kiracı seçimindeki katı kriterleri, piyasada yeni bir dönemin başladığını gösteriyor. Bu değişim, hem ev sahipleri hem de kiracılar arasında yeni dinamiklerin oluşmasına sebep olmuş durumda.

Akgün, "Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise GBT ve KKB isteyen ev sahipleri var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var" dedi. "Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz ama kolay kolay daire kiralayamayabiliyorsunuz. Mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.