Sayıştay’ın Büyükşehir raporu: İşyerleri ruhsatsız, sözleşmeliler müdür

Sayıştay’ın Büyükşehir raporu: İşyerleri ruhsatsız, sözleşmeliler müdür
Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini mercek altına alan Sayıştay denetçileri, belediyenin kiraya verdiği 21 işyerinin ruhsatsız çalıştığı, müze defteri tutulmadığı, sözleşmeli personelin müdür kadrosunda görevlendirildiğini tespit etti.

AMİDA HABER- Sayıştay Başkanlığı, 2021 yılına ait belediye ve belediyelere bağlı idarelerin denetim raporlarını yayınladı. Sayıştay denetçileri, kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine yönelik denetimlerinde usulsüzlük tespit etti.

Kaynak kaybı var

Raporda, otobüslerin bakım ve onarım giderleri ile akaryakıt ve yedek parça giderlerinin başka birimlerce yapıldığı, bu alımlarda 191 İndirilecek KDV’nin kullanılmadığı belirtildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait 291 adet toplu taşımanın bulunduğuna dikkat çekilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Otobüs İşletme Şube Müdürlüğüne ilişkin yedek parça, akaryakıt, bakım onarım vb. satın alımlarının, aynı zamanda ticari bir işletme vasfına sahip olan Otobüs İşletme Müdürlüğü yerine, KDV yönünden ayrı bir mükellefiyet kaydı bulunmayan Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bütçesinden yapılması ve 191 İndirilecek Katma Değer Vergisi hesabının kullanılmaması kaynak kaybına yol açmaktadır.”

21 işyeri ruhsatsız çalışmış

Belediyenin kiraya verdiği 21 işyerinin “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” olmadığı kaydedilen raporda, bu işyerlerinden İşyeri Açma İzni Harcı alınamadığı belirtildi. Sayıştay raporunda, “Belediye tarafından işyeri olarak kiraya verilen taşınmazlardan işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınmayan işyerleri için ruhsat takibinin yapılarak işyerlerinin ruhsatlandırılması ve bu işyerlerine İşyeri Açma İzni Harcı tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Müze defteri tutulmamış

Sayıştay incelemesinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğüne bağlı Kent Müzesi’nde bulunan tarihi ve kültürel değeri olan eserlerin, taşınır mal yönetmeliği hükümlerine uygun olarak müze defterine kaydedilmediği belirtildi.

Sosyal konutların kirası düşük

Sayıştay denetçileri, belediye tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşların barınabilmesi için yapılan ve ihtiyaç sahiplerine kiralanan sosyal konutların, kiralama sözleşmesinde belirtilen süre dolmasına rağmen kullandırılmaya devam edildiği, fiziki olarak zarara uğrayan sosyal konutların tamirinin yapılmadığını tespit etti. Denetçilerin hazırladığ raporda, sosyal konutlarda oturanlar ile belediye arasında 2013-2014 yılları arasında 3 yıllık sözleşme imzalandığı, kira tutarının aylık 80 TL ve Tamir Fonuna aktarılmak üzere kesilecek tutarın ise aylık 10 TL olarak belirlendiği belirtildi. Sözleşme bittiği ve belediye encümeni süre uzatım kararı almadığı halde kişilerin konutlarda oturmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, kira rayiç bedeli ile Tamir Fonu’ndan kesilen paranın az olduğu, güncellenmesi gerektiği kaydedildi.

‘Sözleşmeliler müdür kadrosunda olamaz’

2 eğitmen ile bir sosyoloğun şube müdürü kadrosunda görevlendirildiğini tespit eden Sayıştay, bunun yönetmeliğe aykırı olduğunu ifade etti. Raporda, söz konusu istihdam ihtiyacının ya devlet memurları arasından ya da 5393 sayılı Kanun’un 49’uncu maddesinin altıncı fıkrası kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurlar arasından karşılanması gerektiğini belirtti. (Haber: Gönül Morkoç)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.