VİDEO- Diyarbakır’ın ‘kayyumsuz’ tek belediyesi: Sıfır borçla hizmete devam!

VİDEO- Diyarbakır’ın ‘kayyumsuz’ tek belediyesi:  Sıfır borçla hizmete devam!
Diyarbakır’da HDP’de olup da kayyum atanmayan tek belediye, Çınar Belediyesi, bürokratik engellere rağmen ayakta durmaya çalışıyor. Belediye Eş Başkanı Bedri Kaya, “Hiç borcumuz yok, hizmete devam ediyoruz." Salime Fidan ise, "Taleplerin başında iş var"

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’ni diğerlerinden ayıran en önemli fark, belediyenin HDP tarafından yönetilmesi. Büyükşehir dahil, HDP’nin kazandığı tüm belediyelere kayyum atanmasına rağmen Çınar Belediyesi’ne atanmadı. Belediyeye kayyum atanmasa da eş başkanlar, bürokratik engellerden yakınıyor. Amida Haber’e konuşan Eş Başkan Bedri Kaya, göreve geldikleri günden bu yana ilçede 3 kaymakamın değiştiğini, hiç birinin ziyaret taleplerine olumlu yanıt vermediğini söyledi.

İller Bankası kredisi

2019’de İller Bankası’na yaptıkları kredi başvurusunun reddedildiğini belirten Kaya, “Neden siyasi mi başka mı bilmiyoruz. 2023 bütçesine iki adet iş makinesi, bir adet çöp arabası, bir kamyon, 4 adet de binek araç koyduk, Onunla ilgili başvuruyu da önümüzdeki günlerde yapacağız. Umuyoruz ki, kabul edilir” dedi.

dsc-5320.jpg

450 bin metrekarelik alana parke

HDP’nin Kürt partileri ile yaptığı ittifaktan eş başkan seçilen Bedri Kaya, kendilerinden önceki dönemde yapılan hizmetleri devam ettirdiklerini ifade etti. Kaya, “Bizden önceki dönem güzel hizmetler yapılmıştı. Bize güzel bir alt yapı bırakılmıştı. İlçenin içindeki 450 bin metrekarelik alanda parke çalışmasını onlar başlatmıştı biz tamamladık. 7 dönümlük bir parkımız vardı, yaptık. Yağmur sulama boruları yaptık köylere. 2023’te 15 köyde parke çalışması yapacağız. Çakmak Deresi’nin etrafını ıslah edip, oraya bir 32 dönümlük bir park yapmayı planlıyoruz” dedi. Çınar Belediye Eş Başkanı Bedri Kaya, ilçede başlayan doğalgaz çalışmasından dolayı, bozulan yolları yeniden yapmak zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi: “Doğalgazla ilgili çalışmadan dolayı, yollar bozuldu. Şirket sadece alt yapı hafriyatı koydu, yolların parke çalışmasını yeniden yapmak için bize 8-10 milyona yakın maliyet çıktı” diye konuştu. Kaya, belediyeyi “sıfır borçla” yönettiklerini söyledi.

aa203d82-c643-4cf6-ad7c-d556119459ac.jpg

İş talebi

198 köy, 46 mezra ile Çınar’ın nüfusu 80 bine yaklaşmış durumda. Mercimek, buğday ve pamuk tarımının temel geçim kaynağı olduğu ilçede, belediyeye gelen taleplerin başında “iş talebi” geliyor. Eş Başkan Salime Fidan, yardım ve iş talepleri ile ilgili şunları söyledi:

“Ekonomik kriz ve işsizlikten dolayı yardım ve iş talebi çok geliyor. İnşaat malzemeleri yardımı talebi geliyor zaman zaman. Biz çoğunlukla inşaat malzemeleri, çimento, kum ve erzak yardımı yapıyoruz. Mağduriyetlerine göre yardım ediyoruz ailelere. İş talebi çok geliyor, ama bunu karşılayacak imkanımız yok.”

dsc-5316.jpg

Kadınlara psikolojik destek

Fidan, belediyeye bağlı kadın merkezinde şiddet mağduru kadınlara, destek verdiklerini de söyledi. Psikolog, sosyolog ve alan çalışmacısı olmak üzere 3 çalışanın bulunduğu merkezde, kadınlara psikolojik danışmanlık hizmeti verildiğini belirten Fidan şunları söyledi:

“Psikolojik danışmanlık için özellikle ev içi şiddete maruz kalan kadınlar başvuruyor. Bu kadınlara psikolojik destek veriyoruz. Alo Şiddet Hattımız var. Hukuki ve psikolojik destek veriyoruz. Kadına yönelik şiddet maalesef her yerde çok arttı, Çınar da bu yerlerden biri. İşsizlik, geçim sıkıntısı, ekonomik sorunlar ev içi şiddet olarak yansıyor. Köylerde feodol ilişkiler sürüyor. Kumalık halen devam ediyor. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele, kadın sağlığı ve kumalığa karşı eğitim veriyoruz, bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. 15 tatilde çocuklar için bir tiyatro şenliğimiz var. 8 Mart’ta kadınlara yönelik tiyatro, konser gibi etkinliklerimiz olacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.