VİDEO- Uzmanından uyarı: Arsa, arazi ve daire alırken paranızı riske etmeyin!

VİDEO- Uzmanından uyarı: Arsa, arazi ve daire alırken paranızı riske etmeyin!
Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendisi Asım Tuncay, Diyarbakır’da fiyatları milyonlara ulaşan arsa, arazi, daire ve işyeri almak isteyenlerin tapu devrinden önce mutlaka aplikasyon ve yer gösterme işlemini yaptırmalarını istedi.

AMİDA HABER- Diyarbakır 4’ü merkez ilçe olmak üzere toplam 17 ilçe, 850 mahallede ve 600 bin taşınmaza sahip dev bir kent. Nüfusu 2 milyona yaklaşan Diyarbakır’da her gün yüzlerce ve yılda yaklaşık 100 bin adet taşınmaz el değiştirmekte. 2005 yılında yapılan kanuni değişiklikle 5368 sayılı lisanslı harita ve kadastro mühendisleri ve büroları kanunu Lisanslı Bürolar kuruldu. Kurulan bürolarda Aplikasyon, yer gösterme, cins değişikliği, hatalı-bağımsız bölüm düzeltme gibi işlemler 2005 yılındaki yasal değişikliğin ardından, 2010 yılında çıkarılan yönetmelikle bu işlemleri yapma yetkisi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu sınavda başarılı olan harita mühendislerine verildi.

12 yıldır hizmet veriyor

Bu sınavda başarılı olan ve 12 yıldır bu alanda hizmet veren eLisanslı Harita ve Kadastro Mühendisi Asım Tuncay’ın 2111 Nolu Lisanslı Bürosu; Buğdaycılar H Office Plaza’da her gün onlarca aplikasyon, birleştirme, cins değiştirme, irtifa hakkı, yer gösterme, hatalı-bağımsız bölüm düzeltme işlemleri konusunda vatandaşlara hizmet veriyor.

İşlemler 3 güne kadar düştü

Amida Haber’e konuşan Asım Tuncay, bu işlemler lisanslı mühendislere devredilmeden önce vatandaşların TKGM ‘nin iş yoğunluğundan ötürü haftalarca işlemler için beklediğini söyledi. Tuncay, lisanslı bürolardan sonra bu işlemlerin süresinin 1-3 güne kadar düştüğünü söyledi. İşlem fiyat tarifelerinin her yıl Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından her yılın Ocak ayında yayımladığı tarifeyle oluşturulduğuna dikkat çeken Tuncay, “Yayımlanan tarife alana göre, imarlı/imarsız oluşuna göre bir tarife belirleniyor. Bir aplikasyon işleminin bedeli metrekaresine göre değişmekle birlikte ortalama bin lira” dedi.

manset-foto-001.jpg

‘Tapu devrinden önce aplikasyon işlemini muhakkak yaptırın’

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı/Yüksek Harita Mühendisi ve TKGM ‘den Lisanslı Mühendis olan Asım Tuncay, 24 yıllık mesleki tecrübesiyle Diyarbakır’a hizmet verdiğini belirterek şunları söyledi: “24 yıllık süreçte gördüğüm, vatandaşlarımız milyonlarca lira değerindeki yatırım yaptığı arsayı, araziyi ya da daireyi hiç görmeden satın alıyor. Biz vatandaşlarımıza diyoruz ki, yatırım yaptığınız bir taşınmazla ilgili 2111 Nolu Lisanslı büromuza başvurun. Çok küçük bir meblağla ileride karşınıza çıkabilecek tüm sorunları tapu devrinden önce öğrenin. Örneğin bir arsa aldınız. Arsa/arazi, komşu parsel malikince duvar, yol gibi bir işgale maruz kalmış olabilir. Bunu yerinde görmeden, zemine aplikasyon (planın zemine uygulanması) yapmadan anlamak mümkün değil. Bir arsa/arazi satın aldığınızda büromuzdan mutlaka aplikasyon belgesi alınız” dedi.

Tapu devrinden önce mutlaka bu işlemi yapın

Tuncay, aplikasyon işlemi sırasında koordinatların Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınarak, zemine son teknolojik aletlerle uygulamasının yapıldığını ifade etti.

Hatalı bağımsız bölüm başvurusu 2010 yılından Diyarbakır’da hizmet verdiklerini ifade eden Asım Tuncay, her yıl 100’e yakın hatalı bağımsız bölüm başvurusu aldıklarını söyledi. Tuncay vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: “Özelikle eski sitelerde kat irtifakı, kat mülkiyeti dediğimiz işlemler yetkisiz ve bu konuda yetersiz kişiler tarafından hazırlandığından ötürü zemin ile projedeki numaralar birbirinden farklı çıkmaktadır.. Vatandaşlar peşin para ödeyerek, tapuyu aldıklarında bu hatanın farkına varamamaktadırlar. Ancak bankadan kredi talebinde bulundukları zaman tapu, zemin ve projedeki numaraların birbiriyle uyumlu olmadığı ortaya çıkıyor ve vatandaş kredi alamıyor. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için, bağımsız bölümün yerinde gösterilmesi diye bir işlemimiz var. Muhakkak tapu devrinden önce bu işlemi yaptırsınlar.”

Eski tapularda sıkıntı

Tuncay 1960’lı ve sonraki yıllarda yapılan kadastro işlemlerinde zaman zaman teknik hataların çıkabileceğine de işaret ederek, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: “Geçmiş yıllarda yapılan kadastro işlemlerinde teknik hatalar (alan hesabı vs..) çıkabiliyor. Örneğin Tapuda 100 dönümlük arazi zeminde yapılacak aplikasyon ile 70-80 dönüme düşebilmektedir. Buna benzer sehven bazı hatalar olabiliyor. Tapuyu kendi adlarına almadan, yaptıracakları aplikasyon işlemi ile böyle bir durumun olup olmadığının peşinen görebilmektedirler. Vatandaşlara verdikleri aplikasyon belgelerinde tapu alanının yanı sıra zeminde kullandıkları fiili alanlarda yazılmaktadır. Böylece vatandaşlarımız bu taşınmazın alanının hatalı olup olmadığını görüyorlar. Son olarak yukarıda bahsi geçen tüm iş ve işlemler için LİHKAB bürolarına sadece tapu sahibi ya da vekili adına işlem alabiliyoruz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.