HDP’li Taşçıer: Kürtlere sansür Cumhuriyet ile yaşıt

HDP’li Taşçıer: Kürtlere sansür Cumhuriyet ile yaşıt
İktidarın “dezenformasyon yasası” olarak adlandırdığı maddelik kanunun teklifinin 12 maddesi daha Meclis’te kabul edildi. HDP’li İmam Taşçıer, “Kürtlerin diline, basın ve kültür çalışmalarına uygulanan sansür cumhuriyet ile yaşıt" dedi.

AMİDA HABER - TBMM'de Perşembe gece yarısına kadar süren, iktidarın “dezenformasyon yasası”, muhalefetin “sansür yasası” olarak adlandırdığı 40 maddelik kanun teklifi görüşüldü. Tasarının 12 maddesi daha kabul edildi. Görüşmelerde söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, yasanın “sansür yasası” olduğunu söyledi. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana çıkarılan yasalarda Kürt dili ve kültürünün yasaklandığına dikkat çeken Taşçıer, “Kürt'ün diline uygulanan tahammülsüzlük kültürü, Kürtlerin basın ve kültür çalışmalarında bugüne kadar kendisini hep yansıtmıştır. Diğer bir deyişle Kürtlerin diline, basın ve kültür çalışmalarına uygulanan sansür cumhuriyetle yaşıttır” dedi.

KHK’larla gazeteler kapatıldı

KHK ile Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin kapatıldığını belirten Taşçıer, “Ondan sonra yayın yapmaya başlayan Rojava Medya ve Welat gazetesi de kapatıldı. Kürt ve Kürt'ün dili söz konusu olduğu zaman bu sansürler hâlen devam etmekte, şu anda haftalık yayın yapan Xwebûn Gazetesinin sayılarına el konuldu” dedi. Taşçıer, Türkçe çalışmalarda dahi Kürt ve “Kürdistan” sözcüklerinin sansürlendiğini belirten Taşçıer, şunları söyledi: “Bu konuda son yıllarda birçok tarihî eserlerden dahi "Kürt" ve "Kürdistan" sözcükleri siliniyor. Bu tasarrufa gitmemizin tek sebebi var: Kürt'ün gerçekliği, dili ve getirdiği gerçekler sizi hep korkutmuştur, iktidarları hep korkutmuştur çünkü Kürtler, hiçbir şekilde gerçeklerden taviz vermediler, vermeyeceklerdir. Bunları dile getirdikten sonra sizleri bu yasadan vazgeçmeye davet ediyorum.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.