Özgür Özel: Kayyım Hakkari halkının iradesine saygısızlıktır

Özgür Özel: Kayyım Hakkari halkının iradesine saygısızlıktır
Kayyım kararını "Hakkari halkının iradesine saygısızlık" olarak değerlendiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Sana göre demokrasi bana göre demokrasi olmaz" dedi.

AMİDA HABER- CHP Genel Başkanı Özgür Özel partisinin bu haftaki grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, Hakkari Belediye Eşbaşakanı Mehmet Sıddık Akış’ın yerine kayyım atanmasına tepki göstererek, “Kayyum atamak Hakkari halkının iradesine saygısızlıktır” dedi.

Özel Hakkari’de gözaltına alınarak yerine kayyım atanan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın yüzde 49 oy alarak belediye başkanı seçildiğini hatırlatarak, “Dün sabah bir operasyonla belediye başkanının gözaltına alındığını Hakkari valisinin kayyum atadığını öğrendik. Üstelik ilgili iddianame 2010 yılında başlayan soruşturmaya ait. Kabul edildiği tarih 2014. 10 yıldır devam eden bir dava, 14 yıllık bir mesele. İddianamenin savcısı FETÖ'den firarda. İddianamelerdeki iddiaların ispat imkanı yok, dava defalarca ertelenmiş ama dün belediye başkanına yeni soruşturma açılmış buna istinaden gözaltına alınıp, suçu nedir bilmiyoruz, ‘gizlilik kararı var’ diyorlar. Suçu varsa yeni delil varsa cezalandırılabilir ama usul yöneten bellidir. 14 yıldır yargıla, tutuklama, milletvekili olacağında temiz kağıdı ver, dava devam ederken yeni soruşturma ile bir günde kayyum ata. Kayyum atamak Hakkari halkının iradesine saygısızlıktır. Suçu varsa yargılanır, yerine belediye meclisinden vekil seçilir. Ceza alırsa yerine belediye meclisinde belediye başkanı seçilir. Bir KHK ile konu terörle ilişkili diyerek hemen kayyum atarım soruşturma ile birlikte atarım, sonra içlerinden seçtirmem diyorlar. Biri suçluysa bu suç onu bağlar, kardeşini, evladını bağlamaz, sanki bütün belediye meclisi suçluymuş gibi vali 'Ben atarım diyor. Bu anlayış AKP'nin ve Cumhur İttifakının 31 Mart seçimlerindeki hezimetin en önemli birkaç sebebinden biridir. Milletin iradesine saygısı olmayanın milletin gönlünde yeri olmaz. Geçen hafta Ahmet Türk ziyaretime geldi, seçimleri kutladı, genel başkanlığımı kutladı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı kendisi. 2014'ten beri Mardin halkı Ahmet Türk'ü seçiyor. İrade bu kadar net! Her zaman rekor oy alıyor. Şu ana kadar 2 yıl 4 ay belediye başkanlığı yapabilmiş. Benim atadığım vali yönetecek diyor. Sonra o valiler Soylu'ya 30 bin TL'lik tespihler verip belediyeye ödetiyor. Hakkari'ye atanan kayyuma da CHP'nin bir belediyesine atanmasına nasıl tepki veriyorsak buna da aynı tepkiyi veriyoruz. Sana göre demokrasi bana göre demokrasi olmaz” diye tepki gösterdi.

AYM kararları

Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına ilişkin de konuşan Özel devamında şunları söyledi: “Burası bir hukuk devletiyse anayasaya uyacağız. Anayasa'ya aykırı kanun, kanun hükmünde kararname varsa, görev CHP'nindir. Bu rejim 16 Nisan referandumunda başladı. İlk yapılacak seçimde yetki kanunu çıkarıldı. 60 gün içinde inceledik, tuğla gibi başvuru yaptık. Bizim 60 günde iddia ettiğimiz aykırılıkları AYM 6 yılda inceledi. AYM kararı, belediyelerin Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulmasından Adalet Bakanı'nın HSK'de görev almasına, TRT'ye taşınmazların devredilmesine, özel şirket kurmasına, Merkez Bankası Başkanı'nın atanması düzenlemesini iptal etti. Huzur hakkı, ek gösterge, Yargıtay'ın yapısı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın mülklerinin devri, TRT'ye arsa tahsisi, BTK'nin yapısı, Bakan müşavirlerinin atanması, HSK'nin yapısına dayanak teşkil eden tüm düzenlemeler, ne kadar kurum varsa Ekonomik Sosyal Konsey dahil, RTÜK Genel Müdürü'nün maaşı dahil, RTÜK'ün şirket kurmasına kadar devlette yaptıkları her şeyi iptal etti. 1 yıl da zaman verdi. Dün akşam itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin kolonları kesiktir, temeli kumdandır, devleti sakatlamışlardır. AK Parti ile MHP'nin anayasa tanımazlığı buna sebeptir. Sayın Erdoğan yaptığınız her şeyi Anayasa Mahkemesi iptal etti. Meclis'te bir sene içinde kanun olarak çıkmazsa devlet kolonsuz, kirişsiz kalacaktır. Anayasa istemek için önce mevcut anayasaya uymak gerekmektedir.”

Depremdeki yıkımların sorumluları

Maraş merkezli depremler sonrası inşa edilen konutların sadece yüzde 12’sinin teslim edildiğini ancak bir yılda hepsinin teslim edileceğini söyleyen Özel, “Şimdi Hatay'da 7 ilçede, sen her şeyi yaptın ama sana başka yerde konut vereceğiz burayı da rezerv alan yapacağız diyorlar. Depremde canını kurtaranlar evini kurtarmanın peşinde, adalet peşinde olan aileler var. 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden ve onları bu dünyada bir başına bırakanların adalet isteği var. Tek istekleri adaletsizlikleri halkın duyması. Depremzedeler Ezgi Apartmanı için adalet diyor. 4 yıl sonra kolonlar kesildi deyip ihbar alan, kontrol edildikten sonra bir şey yok yaşayın burada dediler. Sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargılanmasını istiyoruz” diyerek Ersan Şen’in firarilerin yakalanması için kırmızı bülten istenmesine ilişkin de, “Meşhur ve hiçbirimizi beğenmeyen bir avukat, Ezgi Apartmanı'nın sorumlularının avukatı, azarlıyor anneleri, 'Bir kırmızı bültenin ülkeye maliyeti kaç para biliyor musunuz' diyor. Kimseyi beğenmiyor, hepimizi eleştiriyor sana da yazıklar olsun kardeşim sana da yazıklar olsun” dedi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.