Diyarbakır sağlıkta ‘soygun’ dönemi!
AMİDA HABER- MHRS’deki yığılmanın yarattığı “randevu bulamama” sıkıntısı yeni hekim ataması ve tayinlerle kısmi olarak aşılsa da devam ediyor. Yaz aylarında randevu süreleri 2-3 aya kadar yükselirken, yapılan düzenlemeler ile süre 15 güne kadar düştü. Ancak, bazı branşlarda sıkıntı devam ediyor. Devlet hastanelerinde randevu bulamadığı için tedavi olamayan hastalar, özel hastanelerden hizmet almaya çalışıyor. Ancak Diyarbakır’daki özel hastanelerde muayene ücretleri 800 liraya kadar yükseldi. Devletten randevu alamayan, özele de parası yetmeyen onlarca hasta mağduriyetinin giderilmesini istiyor.
5 dakikaya iki randevu
Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, özlük hakları için mücadele eden hekimlerin, toplumun sağlık hakkı için de mücadele ettiğini söyledi. Turan, “Toplumun ücretsiz, nitelikli sağlık hizmetinden faydalanmasını talep ediyoruz. Ama geldiğimiz noktada, insanlar Devlet Hastanelerinde randevu bulamıyor. Hekimlerin istifa etmesi, hekim ve sağlık personellerin ihraç edilmesi sonucunda kamuda çalışan hekim sayısı azaldı. Bir hekimin en az 20 dakika bir hastaya ayırması gerekirken, şuan 5 dakikada bir 2 randevu veriliyor. Hastalar da hekim de sağlık sisteminden dolayı ciddi sıkıntı yaşıyor” dedi.
SES: 2 aydan 15 güne düştü
SES Diyarbakır Şube Başkanı Şiyar Güldiken de Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeden sonra, randevu sürelerinin kısaldığını söyledi. “Eskiden 2 aya randevu alınıyordu, şimdi 15 güne düştü” diyen Güldiken, sıkıntının devam ettiğini söyledi. Nüfusu 2 milyonu bulan ve çevre iller de dahil ortalama 5 milyon hastaya hizmet veren Diyarbakır’da 15 bin sağlık emekçisinin görev yaptığını dile getiren Güldiken, “Diyarbakır’da bir hekim günde 40-50 hastaya bakıyor. Bunun olmaması gerekiyor. Sadece tahlile ve tetkike göndermek yeterli değil. Doktorlar da koridorda muayene sırasını bekleyen insanlara hizmet verebilmek hekimde yük oluşturuyor. Günlerce haftalarca randevu sırası bekleyip, gidip bir koridorda muayene sırası beklemek istemiyor. Tahammülsüzlük de gelişiyor” dedi.
‘Önleyici sağlık hizmetleri şart’
Özel hastanelerin ücret politikasının alt ve üst limitler gözetilerek, hastane tarafından belirlendiğini belirten Güldiken, şunları söyledi: “Özel hastanelerde alt ve üst limit var. Ama isteyen istediği şekilde ücret belirliyor. Diyarbakır’da 8-10 tane özel hastane var. Her birinin ayrı bir politikası var. İnsanların hastalanmaması için çalışmalar yürütmek gerekiyor. Birincisi koruyucu önleyici sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Aile hekimliği sisteminin daha eklektik hale getirilmesi gerekiyor. Çalışan hekim sayısını arttırılması gerekir. Şehir Hastaneleri’nin rant alanı olmaktan çıkarılması gerekiyor.”
‘Sorun yüzde 90 giderildi’
Sağlık Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu ise, SES ve Diyarbakır Tabip Odası’nın aksine randevu sıkıntısının yüzde 90 oranında giderildiğini söyledi. Çocuk hastalıkları yan dallarının bazı branşlarında sıkıntının kısmen devam ettiğini belirten Ensarioğlu, “Onun da giderileceğini düşünüyoruz. Diyarbakır’a 265 doktor atandı. Tayinle gelen doktorlar da var. Bunlardan dolayı MHRS’de yaşanan sıkıntı aşıldı. İnsanlar artık aylarca randevu sırası beklemiyor” diye konuştu.
‘Özel hastanelere denetim yapılmalı’
Ensarioğlu, özel hastanelerdeki muayene ücretleri ile ilgili şikayet aldıklarını ifade ederek Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlüğü’nün denetimlerini sıklaştırmasını istedi. Ensarioğlu şöyle devam etti: “Özel hastanelerde fahiş fiyatlarla yapılan muayeneler kabul edilemez. Sağlık Bakanlığı’nın ve Sağlık Müdürlüğü’nün bu konuda denetimlerini arttırması lazım. Zaman zaman bize de özel hastanelerin yüksek muayene ücretleri ile ilgili şikayetler geliyor. Rayiç fiyatın üstünde bir fiyat talep edilmemesi için denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor.” (Gönül Morkoç/ Özel Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.