Diyarbakır’da 123 doktor özelden ayrılarak kamu hastanelerine geçti

Diyarbakır’da 123 doktor özelden ayrılarak kamu hastanelerine geçti
Sağlıktaki reformu uygulamasının ardından, doktor maaşları arttı. Diyarbakır’da özelden 123 doktor istifa ederek, kamu hastanelerine geçti.

AMİDA HABER- Sağlık Bakanlığı’nın Ağustos ayında yaptığı düzenleme ile doktor maaşlarında artışa gidildi. Düzenleme ile uzman hekim ve diş hekimlerine kademelerine göre artacak şekilde 10 bin TL’ye, asistan hekimlere 7 bin 500 TL’ye, pratisyen hekimlere 5 bin TL’ye kadar ek ödeme yapılacağı açıklanmıştı. Ek ödemelerle birlikte pratisyen hekimlerin maaşı 20 bin TL’yi uzmanların maaşı da 27 bin TL’yi buldu.

Kamuya geçişler arttı

Pandeminden beri maaşlarında düzenleme isteyen hekimlerin, bu talebi yapılan düzenleme ile yerine gelince, özel hastanelerinden, kamu hastanelerine geçmek isteyen hekim sayısı arttı. Korona salgını döneminde kamudan istifalarla gündeme gelen Diyarbakır’da, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeden sonra pratisyen, diş hekimi ve uzman 123 doktor, kamu hastanelerine geçebilmek için başvuru yaptı. Doktorların bazılarının, kariyer yapabilmek için, kamu hastanelerine geçtiği belirtildi.

‘Emekliliğe yansımayacak’

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Akengin, reformlardan önce, sağlıkta ücret politikasının kötü olduğunu söyledi. Maaşlarda yapılan düzenlemenin emekliliğe yansımadığına dikkat çeken Akengin, “Maaşlarda belli bir düzeltme oldu. Ama iki doktorluk çalışırsan, o kadar maaş alırsın. Yani bir nevi performans uygulaması” dedi. Maaşlarda yapılan iyileştirmeyi “ek ödeme” olarak niteleyen Akengin, şunları söyledi: “Performans üzerine kurulan bir sistem. Bakanlık isterse bu ücreti arttırabilir. Emekliliğe yansımayan bir düzeltme. Ek bir ödeme şeklinde yapılıyor.”

‘Özel hastanelerde güvencesiz çalışıyor’

Hekimlerin özel hastanelerde güvencesiz çalıştığını, idarenin baskısına maruz kalabildiğine dikkat çeken Akengin, “Özelde bir dahiliyeci günde 40, kamuda ise 60- 70 bandında hasta bakıyor. Özel hastanede çalışmak hekimler için güvencesiz çalışmak anlamına geliyor. Özel hastanede çalışan hekimler bir miktar baskıya da maruz kalıyorlar. Sonuç itibariyle kamudaki şartlar şuan özellere yakın durumda. Doktorların da bu nedenle kamuyu tercih ettiğini düşünüyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.