Diyarbakır’da hastane yetersiz, doktor az, randevu yok!

Diyarbakır’da hastane yetersiz, doktor az, randevu yok!
 Muhabir
Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, sağlık hizmetlerinde iyileştirme için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

AMİDA HABER - Diyarbakır, 2 milyona yaklaşan nüfusuyla sağlık alanında önemli zorluklarla karşı karşıya. Şehirde 3 devlet hastanesi, 1 üniversite hastanesi ve 7 özel hastane bulunmasına rağmen, bu sayılar kentteki sağlık ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor. Ayrıca, Diyarbakır sadece kent sakinlerine değil, aynı zamanda çevre illere de sağlık hizmeti sunuyor. Dolayısıyla bu durum, Diyarbakır’ın sağlık altyapısında büyük aksaklıklara ve sorunlara yol açıyor.

Serinleme ve ısınma sorunları

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. Veysi Ülgen, kentteki sağlık altyapısının ciddi eksikliklerle karşı karşıya olduğunu belirterek hem fiziki hem de personel açısından hastanelerin yetersizliğine dikkat çekti. Ülgen, özellikle yaz aylarında hastanelerin serinletilememesi, kışın ise ısınma sorunları yaşanması gibi sıkıntıların sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

img-7081.jpg

‘Nüfusun ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor’

Diyarbakır’daki kamu hastanelerinin nüfusa oranla yetersiz olduğunu belirten Ülgen, “Diyarbakır’da kamu hastanelerin dışında sadece 7 özel hastane var, ancak bunlar yalnızca maddi durumu iyi olanlar için erişilebilir. Her vatandaş bu hastanelere kolayca ulaşamıyor” dedi. Ülgen, Dicle Üniversitesi Hastanesi'nin ise 1982'de kurulduğunu ve o dönemin nüfusuna göre inşa edildiğini hatırlatarak, mevcut hastanelerin gelişen nüfus ihtiyacını karşılamakta zorlandığını ifade etti.

manset-yilmaz-kuruyemiscilik-2.jpg

‘Dar branşlarda eksiklik var’

Kentteki sağlık sorunlarının sadece fiziksel altyapı ile sınırlı olmadığını dile getiren Ülgen, özellikle dar branşlarda büyük bir uzman hekim eksikliği yaşandığını belirtti. Plastik cerrahi, beyin cerrahisi ve çocuk yoğun bakım gibi alanlarda uzman hekim bulunmaması nedeniyle pek çok hastanın tedavi için diğer illere gitmek zorunda kaldığını söyledi.

‘Sürekli geçici personel görevlendiriliyor’

Ülgen, hastanelerdeki yoğunluğa da dikkat çekerek, randevu sisteminin işlevsizliğinden ve radyolojik incelemelerdeki ticarileşmeden şikâyet etti. Ülgen, “Bir MR randevusu aldığınızda, sonucu iki hafta sonra alabiliyorsunuz. Radyolog eksikliği nedeniyle sürekli geçici personel görevlendiriliyor ve bu durum sağlık hizmetlerinde aksamalara neden oluyor” şeklinde konuştu.

‘Sağlık personelinin çalışma koşulları zor’

Diyarbakır’daki sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının oldukça zor olduğunu ifade eden Ülgen, özellikle eğitim hastanelerindeki asistanların mesai dışı ödemeleri denilen uygulamanın mesai saati içinde yapılması eğitimde aksaklıkların yaşanmasına yol açtığını belirtti. Ülgen, “Bu hem eğitim sürecini etkiliyor hem de çalışanların psikolojik sağlığını bozuyor” dedi.

‘Genç doktorlar kentten uzaklaştırıyor’

Ülgen, Diyarbakır’daki sağlık sistemindeki sorunların genç hekimleri etkilediğini ve bu hekimlerin yurt dışına gitme eğiliminde olduklarını söyledi. Ülgen, “Gelecek kaygısı, şiddet ve mobbing gibi etmenler genç doktorları kentten uzaklaştırıyor” diyerek, bu durumun sağlık alanında kalifiye personel eksikliğine yol açtığını belirtti.

‘Acil servisler aşırı yoğun’

Son dönemde kentte grip salgını yaşandığını ve hastanelerin acil servislerinin aşırı yoğun olduğunu söyleyen Ülgen, sağlık müdürlüğü ve yetkililerin bu konuda duyarsız davrandığını vurguladı. Ülgen, “Bulaşıcı hastalıkların yayılma riski çok yüksek. Bir salgın var mı, yok mu? Kaç kişi kaç hastaneye yatırılmış, nasıl önlemler alınmış? Bu konuda açıklamalar yapılmıyor ve gerekli önlemler alınmıyor” dedi.

Aile sağlığı merkezlerinde durum kötü

Diyarbakır’daki aile sağlık merkezlerinin durumunun da iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Ülgen, deprem sonrası bu konuda bazı girişimlerin olduğunu ancak henüz somut bir gelişme kaydedilmediğini belirtti. Ülgen, şehir hastanelerinin fiziksel olarak faydalı olabileceğini ancak sağlıkta özelleştirme ve ticarileşme sürecinin devam etmesi durumunda bu hastanelerde de sorunlar yaşanacağına dikkat çekti.

‘Liyakat dayanağına bakmadan atamaları yapılıyor’

Sağlık alanındaki atamaların liyakat eksenli yapılmadığını söyleyen Ülgen, “Siyasi iktidar kendi politikalarına uygulanan, insanların liyakat dayanağına bakmadan atamalar yapıyor. Birçok atamalar oluyor. Kısa sürede göreve başlıyor ve ayrılıyor. Biz takip bile edemiyoruz. Emek ekseni, deneyim, tecrübe atamalarda dikkat alınması gereken bir şey olmalı” dedi.

Sağlık alanındaki en önemli hedeflerinin herkese eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti sunmak olduğunu belirten Ülgen, “Biz iyi hekimlikten yanayız ve mesleki saygınlığı korumak için çabalarımıza devam edeceğiz. Yanlışları eleştirip, doğru işler için alternatifler sunacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum