Diyarbakır’da Lise öğrencisi 100 sağlıkçı kadınla görüştü: 92’si şiddet görüyor

Diyarbakır’da Lise öğrencisi 100 sağlıkçı kadınla görüştü: 92’si şiddet görüyor
Diyarbakır’da lise öğrencisinin yaptığı araştırma sağlıktaki şiddetin boyutunu ortaya çıkardı. Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 92’si sözlü şiddete maruz kaldığını beyan etti.

AMİDA HABER- Diyarbakır Bahçeşehir Fen Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi Bestenaz Kaçmaz, diş hekimi annesinin maruz kaldığı şiddetten yola çıkarak, kadın sağlık çalışanları ile ilgili araştırma yaptı. Rehber Öğretmen Arslan Özdemir’in danışmanlığında yapılan araştırma 3 ay sürdü.

TÜBİTAK yarışmasına katıldı

Şiddete uğrayan sağlık çalışanı kadınların yaşadığı psiko-sosyal durumunun tespiti için yapılan araştırmaya Diyarbakır’da çeşitli hastanelerde çalışan 100 kadın katılarak soruları yanıtladı. Bestenaz Kaçmaz, kadın sağlıkçılar ile yüz yüze görüşerek yaptığı araştırma ile TÜBİTAK yarışmasına da katıldı.

Yüzde 85’i mobinge maruz kalıyor

Bestenaz Kaçmaz’ın araştırmasında görüştüğü 100 kadından 47’si doktor, 29’u hemşire, 21 ‘i tekniker, 3’ü ise teknisyen. Kadınların yüzde 75’i kamu, yüzde 25’i özel hastanede çalıştığını, yüzde 55’i evli, yüzde 41’i bekar, yüzde 4’ü ise boşanmış olduğunu beyan etti. Kadın sağlık çalışanlarına “Çalışma hayatınız boyunca herhangi bir mobbing’e maruz kaldınız mı?” sorusu soruldu. Sağlıkçıların yüzde 84’ü “evet” yanıtı verdi, sadece 15’i “hayır” dedi. Kadınların yüzde 70’i maruz kaldıkları mobingin cinsiyetleri ile alakalı olduğu görüşünü dile getirdi.

Sözlü şiddet yüzde 92

Ankette yer alan “Çalışma hayatınız boyunca sözlü şiddete maruz kaldınız mı?” verilen yanıt da kadın sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddeti gözler önüne serdi. Kadınların yüzde 92’si sözlü şiddete maruz kaldığını, yüzde 20’si ise fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade etti. Kadınların yüzde 79’u erkek sağlıkçılardan daha fazla şiddete maruz kaldığını, söyledi. Ankete katılan kadınların yüzde 73’i ise saldırganların erkek olduğunu dile getirdi.

‘Çalışma alanları güvenli değil’

Kadın sağlık çalışanları çalıştıkları kurumun güvenliğini de yetersiz bulduklarını beyan etti. Yüzde 81’i “çalıştığım yer güvenli değil” dedi. Araştırmadaki can alıcı sorulardan biri de “Size saldıran hastayı tedavi etmek zorunda kaldınız mı?” sorusu oldu. Kadın sağlıkçıların yüzde 57’si saldırgan hastayı tedavi etmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Yüzde 89’u çaresiz

Kadın sağlıkçıların yüzde 89’u maruz kaldıkları şiddet ve mobing karşısında çaresizlik hissettiğini, yüzde 81’i meslek seçiminden pişman olduğunu söyledi. Yüzde 25’i maruz kaldıkları şiddetten sonra, kariyerine son vermeyi “sıklıkla” düşündüğünü beyan etti. Yüzde 80’i şiddetten sonra hukuki süreç başlatmayı düşündüğünü, ancak yüzde 85’i bu sürece güvenmediğini söyledi. Araştırmaya katılanların yüzde 90’ı kadın sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda toplumsal bir farkındalık olmamasından şikayet etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.