Ölüm riskini azaltmak için günde kaç adım atılmalı?

Ölüm riskini azaltmak için günde kaç adım atılmalı?

Kaynak:Euronews

Sidney Üniversitesi tarafından hazırlanan bir araştırmaya göre, her gün 7 bin adım atmak ölüm riskini yarıya indiriyor.

AMİDA HABER - Yapılan bir araştırmaya göre, her gün yalnızca 7 bin adım atmanın erken ölüm ve birçok kronik hastalık riskini önemli ölçüde azaltabildiğini ortaya koydu. 10 ülkede yapılan 57 farklı çalışmanın verilerinin birleştirildiği analiz, 160 binden fazla yetişkini barındırıyor.

yuruyus-1.jpg

Araştırmanın bulguları açıklandı

Sidney Üniversitesi’nden Prof. Melody Ding liderliğindeki ekip tarafından yürütülen çalışma, bugüne kadar adım sayısının sağlık üzerindeki etkilerini en geniş kapsamda değerlendiren analizlerden biri olarak öne çıkıyor. Araştırmaya göre, günlük 7 bin adım atan bireylerde şu sağlık risklerinde anlamlı düşüşler gözlemlendi:

Herhangi bir nedenle ölüm riski: %47 azaldı

Kalp hastalığı riski: %25 azaldı

Demans riski: %38 azaldı

Depresyon riski: %22 azaldı

Tip 2 diyabet riski: %14 azaldı

Düşme riski: %28 azaldı

Kanser riski: %6 azaldı

Ayrıca Prof. Ding, “7 bin adım, çoğu insan için gerçekçi ve sürdürülebilir bir hedef. Ayrıca sadece ölüm riski değil, daha önce yeterince incelenmeyen pek çok sağlık göstergesi üzerinde de olumlu etkileri olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

yuruyus.jpg

10 bin adım miti

Euronews’in haberine göre, uzmanların sıkça dile getirdiği 10 bin adım hedefinin, aslında bilimsel değil, 1960’larda Japonya’da bir adım sayar cihazının pazarlama kampanyasına dayandığı da hatırlatılıyor.

Yine de araştırma, 7 bin adımın ötesine geçmenin bazı ek faydalar sağladığını belirtiyor. Özellikle kalp hastalığı ya da kanser kaynaklı ölümlerde bu artış devam ediyor, ancak çoğu sağlık göstergesinde ek kazançların sınırlı olduğu vurgulanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.