Psikolog Sayar: Çocuklarımızla iletişim kanallarını açık tutmalıyız

Psikolog Sayar: Çocuklarımızla iletişim kanallarını açık tutmalıyız
Ergenlik dönemine giren çocuklarda görülen hastalıklarla ilgili konuşan Psikolog Hipnoterapist Sinan Sayar, ebeveynlerin çocukların ergenlik döneminde yaşadığı sorunlara önlem almadığında, ilerleyen dönemlerde yaşadıkları problemlerin büyüyeceğine dikkat çekti.

Ailelerin, ergenlik dönemine giren çocuklarını daha iyi kontrol edebilmek için onlarla iletişim kurması gerektiğini belirten Sayar, ebeveynlerin ergenlikteki bir çocuğunun bir sorunu olduğunda kendileriyle konuşabileceği güveni verebilmesini gerektiğinin altını çizdi.

Sayar, ergenlik döneminde yeterince destek alamayan çocuklarda depresyonun oluştuğunu dile getirdi.

"ERGENLİK DÖNEMİNDE ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI SORUNLARDAN BİRİSİ ERGENLİK DEPRESYONUDUR"

İLKHA muhabirine konuşan Sayar, "Ergenlik kız çocuklarında daha erken başlayan bir süreçtir. Kız çocukları 10 yaşından; erkek çocukları ise 12 yaşından itibaren ergenlik dönemine girmektedir. Ergenlik döneminde çocukların yaşadığı sorunlardan birisi ergenlik depresyonudur. Ergenlik depresyonunda çocukların hem sosyal çevre hem aileleriyle beraber yaşadığı sorunlarla bir başkaldırma, söylenen her şeye karşı gelme, hayata karşı daha depresif görünme ve geleceğe dair umutsuzlukla ilgili sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Yaşanan bu sorunlar aileleri çok zor durumda bırakmakta ve çocukların eğitim başarıları gibi birçok noktada kendilerini etkilemektedir." dedi.

"İLETİŞİM YOLLARIMIZI HER ZAMAN AÇIK TUTMAMIZ GEREKİYOR"

Ergenlik döneminde ailelere büyük sorumlulukların düştüğünü ifade eden Sayar, "Aile olarak bizlerin yapması gereken şey; çocuklarımız ergenlik dönemine girdikten sonra daha iyi kontrol edebilmek için onlarla olan iletişim yollarımızı her zaman açık tutmamız gerekiyor. Çocuklar ergenlik döneminde bütün hayatın onlara karşı olduğu inancına sahiptirler. Ebeveynler olarak çocuklarımıza onları anladığımızı ve güvendiğimizi onları hayata karşı hazır hale getirebilmek için elimizden geleni yaptığımızın güvencesini vermemiz gerekiyor. Ergenlik döneminde ebeveynler bu durumu doldurmazlarsa dışarıda bekleyen birçok tehlike çocuklarımızın kafasına girip onları etkileyebiliyorlar." diye konuştu.

"DEPRESYON DAHA FAZLA GÖRÜNEN RAHATSIZLIKLARDAN BİRİSİDİR"

Ergenlik döneminde görülebilecek rahatsızlıklardan bahseden Sayar, şöyle devam etti:

"Genelleme yapacak olursak kız çocuklarında sosyal medya ve magazin haberleri gibi konulara merak sarmasıyla beraber anoreksiya ve bulimia gibi iki tane yeme bozukluğu var. Yeme bozuklukları genellikle kız çocuklarında daha çok görünür. Erkek çocuklarında ergenlik döneminde depresyon daha fazla görünen rahatsızlıklardan birisidir. Ergenlik döneminde çocukların hormonel olarak çok fazla hormon salgılamasıyla beraber vücutlarında birçok değişim olduklarını görüyoruz. Ergenlik döneminde çocuklar vücutlarıyla daha yeni tanışıyorlar. Ergenlikte kendini daha fazla gösterebilen rahatsızlıklardan biri de dikkat eksikliği olabilir. Dikkat eksikliği genelde ergenlik dönemindeki çocuklarda çok sık görünür."

"PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARIN ÇOĞU HEM SOSYAL ÇEVRE HEM DE GENETİK FAKTÖRLERDEN OLUŞMAKTADIR"

Ebeveynlerin ergenlik dönemine giren çocuğa destek olması gerektiğini vurgulayan Sayar, "Ebeveynler olarak çocukların ergenlik döneminde yaşadığı sorunları fark edip önlem almazsak eğer ilerleyen dönemlerde yaşadıkları problemler daha da büyür. Depresyondan bahsedecek olursak eğer depresyon kronik depresyona dönüşebilir. Psikolojik rahatsızlıkların çoğu hem sosyal çevre hem de genetik faktörlerden oluşmaktadır. İlerleyen dönemlerde onun kesinliğini veremeyiz ama ergenlik döneminde çocuğun yaşadığı psikolojik rahatsızlıklarda aile olarak destek vermezsek ve psikolojik destek almazsa çocuğumuzu ilerleyen zamanlarda çok iyi bir gelecek beklenmez." şeklinde konuştu.

"EBEVEYNLERİN İLK YAPMASI GEREKEN İLETİŞİMİ HER ZAMAN AÇIK TUTMASIDIR"

Sayar, ailenin ergenlikteki çocuğa özellikle güven vermesi gerektiğine dikkat çekerek "Aileler ergenliğe giren çocuklarla kesinlikle konuşmalı, güven vermeli, herhangi bir sorunu olduğunda ebeveynleriyle bunu konuşabileceği güveni verebilmesi gerekiyor. Ebeveynler olarak herhangi bir sorunda çocuklara tepki verirsek çocuklar daha fazla içine kapanmaya bununla beraber sosyal çevrede ve kendi ortamlarında içine kapanma, derdini paylaşmama ve depresif duruma girme gibi çok fazla durumla karşılaşabilirler. Ebeveynlerin ilk yapması gereken iletişimi her zaman açık tutmasıdır. Ebeveynlerin eksik kaldığı yerlerde çocukların sorunlarını aşamadıklarını fark ederlerse kesinlikle profesyonel destek almaları gerekir." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.