21 TR koduyla 4 kıtaya çikolata!

Diyarbakır’da 2015 yılında kurulan Maple Çikolata Fabrikası 8 yılda 4 kıtadan 42 ülkeye ihracat yaptı. Yüzde 40 büyüme bekleyen Maple Çikolata, ağır enflasyondan dolayı bu yıl yüzde 19 büyüme kaydetti.

AMİDA HABER- Maple Çikolata’nın serüveni Ağrıl İş İnsanı Yüksel, 2015 yılında dönüş yaptığı Diyarbakır’da kurduğu fabrika ile başladı. 15 çalışanın 10 deneme ürünle başladığı çikolata serüveni 8 yılda büyük yol kat etti. Maple Çikolata şuan 65 kişiye istihdam alanı sağlıyor.

21 TR koduyla 4 kıtaya

Amida Haber’e konuşan Maple Çikolata’nın Sahibi Yüksel Kaya, üretimin ilk yıllarında bölgedeki siyasi atmosferden dolayı zorlandıklarını söyledi. Zamanla Kürt illerinde tanınan bir marka haline geldiklerini söyleyen Kaya, “Şuan Latin Amerika’da yoğunuz. Avrupa’yı gözümde büyütmüyorum. Avrupa demek en üst makam değil. Ben Kürdüm, Ortadoğuluyum. Avrupa’dan çok Latin Amerika, Ortadoğu ve Asya’yı daha çok önemsiyorum. 2015’te başlayan serüvenimiz bu süre zarfında 21 TR koduyla 4 kıtada 42 ülkede varız” dedi.

Bölge illerine eleştiri

Diyarbakır’da yerel markalara sahip çıkılmadığını belirten Kaya, Muş, Ağrı, Van, Hakkari gibi illerde satışlarının olduğunu ifade etti. Kaya, “Serhat bölgesi, Diyarbakır üretimini benimsiyor. Ama yaşadığımız şehirde, kendi üretimine güvenmeme sorunu var. Sanırım son 2 yıldır bunu kırmayı başardık. Diyarbakır’ın il ve ilçelerinin yüzde 50’sinde raflarda yerimizi aldık” dedi.

Piran, Baran gofretleri

Piran, Baran ve Ben û Sen isimli 3 gofretle dünya piyasalarına girdiklerine dikkat çeken Kaya, şunları söyledi: “Ürün geliştirdiğimiz zaman, dünya piyasalarına bakıyoruz. Para birimlerine uyacak ürünler geliştiriyoruz. Uluslar arası dillere yakın isimler tercih ediyoruz. Kendimize, tarihimize ait isimler de tercih ediyoruz. Baran, Piran, Ben û Sen, diğer dillere yatkın ve Kürtler için önemli isimler. Atalarımızın kullandığı isimleri tercih etmek bizim için önemli. Bu isimlerle 3 gofretimiz var” dedi.

Büyüme hedefi yakalanamadı

Pandeminin başladığı 2020 yılından bu yana olağanüstü 3 yıl geçirdiklerini ifade eden Yüksel Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “2020 ve 2021’de pandemiden dolayı zorlandık. Firma olarak, yıllık en az büyümeyi kaydettiğimiz yıl ise 2022 oldu. Her yıl yüzde 40’ın altına düşmezdik. 2022 yılında zamlar, tedarik zincirlerinin aksamasından dolayı ancak yüzde 19 büyüme kaydettik. Ama 2023’te daha çok başarılı olacağımızı düşünüyorum. Bizim için önemli olan olduğumuz pazarlarda ciromuzu yükseltip, pazarımızı korumaktır.”

200 konteynır ihracat

Kaya, yeni bir fabrika ile 65 olan istihdam sayısını 45 arttıracaklarını kaydetti. 2023 yılı ihracat hedeflerinin 200 konteynır ihracat olduğunu belirten Kaya, “Yeni yatırımla, gofret çeşitleri üreteceğiz. Yeni fabrikada denemeleri bitirdik. Şuan yüzde 15 kapasite ile çalışıyor. Yüzde 100’e çıksa, 45 istihdam daha olacak” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri