Bitlis’te 12. yüzyıla ait yeni bir su sarnıcı bulundu

Bitlis’te 12. yüzyıla ait yeni bir su sarnıcı bulundu

Kaynak:Anadolu Ajansı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde gerçekleştirilen Eski Ahlat Şehri Kalesi kazılarında, bölgenin en eski yerleşim yeri olan höyüğün içinde su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edildiği düşünülen bir sarnıç gün yüzüne çıkarıldı.

AMİDA HABER - Ahlat, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer; kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz liderliğinde devam ediyor.

bitli-su-sarnici.jpg

Kazılarda, kalenin altında yer alan İlk Tunç Çağı höyüğüne ve höyüğün tabakaları arasında Orta Çağ'da inşa edilen su sarnıcına ulaşılmış durumda. Dr. Kulaz, yaptığı açıklamada: "Halk arasında 'Selçuklu Kalesi' ya da 'Eski Kale' olarak bilinen alanda kazılarımıza devam ediyoruz. Bu yıl yaptığımız kazılarda, Orta Çağ dönemine ait bir sarnıç keşfettik. Bu bulgu, bu yılki en önemli keşiflerimizden biri" dedi. Sarnıcın 12. veya 13. yüzyıla ait olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Kulaz, henüz içini boşaltmadıklarını ve detaylı incelemelerin ardından kesin bilgilere ulaşacaklarını belirtti.

sur-sarnici.jpg

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Sinan Kılıç da, 2019'dan bu yana sürdürdükleri kazılarda önemli yapılar keşfettiklerini, milattan önce 3000 yılına ait çanak çömlek parçaları bulduklarını söyledi. Bu yıl, yukarı kalenin altındaki İlk Tunç Çağı höyüğünün yüzeyine ulaşmanın yanı sıra, sarnıcın mimari yapısının da ilginç olduğunu kaydetti. Kılıç: "Sarnıcın üstündeki toprağı kaldırarak İlk Tunç Çağı höyüğünün yüzeyine ulaştık. Ağız genişliği 110 santimetre olan ve 3,5 metre çapında yuvarlak bir sarnıç inşa edilmiş. İçinin toprak dolu olduğu tespit edildi. Gelecek yıl toprakları boşaltmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

sur-sarnici1.jpg

Kazı alanında yapılan çalışmalar, Ahlat'ın tarihi ve kültürel önemini daha da gün yüzüne çıkartmakta. Kılıç, "Ahlat, geçmişte önemli bir yerleşim merkeziydi ve her yıl kazılarda elde ettiğimiz bulgular buranın bir yönetim merkezi olduğuna dair kanıtları artırıyor" dedi. Sarnıçların, suyun depolanması amacıyla inşa edildiğine dikkat çeken Kılıç: "Bu, Ahlat'ta bulduğumuz ilk sarnıç. Mimari olarak da dikkat çekici; kubbeli, yuvarlak ve kesme taşlarla inşa edilmiş" ifadelerini kullandı. Kazıların ilerleyen yıllarda devam etmesiyle daha fazla yapının gün yüzüne çıkması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.