Aralarında Diyarbakır da var: Dicle Elektrik üç ilin borcunu açıkladı

Aralarında Diyarbakır da var: Dicle Elektrik üç ilin borcunu açıkladı
Mardin’de konuşan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Özellikle Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'daki çiftçilerimizin şu an itibarıyla ana para borcu 30 milyar lira seviyesinde. Milyonlarca abonenin tükettiğinin 2 katını 4-5 bin abone tüketiyor" dedi

AMİDA HABER- Mardin’de gazetecilerle bir araya gelen Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas yatırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Arvas, genel müdür yardımcıları ve Dicle Elektrik Mardin İl Müdürü Halil Homan ile merkez Artuklu ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Basın Buluşması"nda, 2013 yılından bu yana yaptıkları yatırımlar ve çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Genel Müdür açıklama yaptı

dicle-1.jpg

Şirketin hizmet verdiği 6 ile ilişkin konuşan Arvas, "Özelleştirme öncesinde kayıp kaçak oranı yüzde 76'lardaydı. Geçen sene itibarıyla bunu yüzde 42'lere indirmeyi başardık. İnşallah önümüzdeki 5 yıllık süreçte kırsal alanda yapacağımız çalışmalarla bunu yüzde 30'ların altına getirmeyi hedefliyoruz." dedi. Dicle Elektrik'in, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak'ta 2,2 milyon aboneye hizmet verdiğini ifade eden Arvas, bir yandan en iyi hizmeti sunmanın çabası içerisinde olduklarını bir yandan da kayıp kaçak oranını düşürmeye çalıştıklarını söyledi.

‘Kayıp kaçak oranını yüzde 42’lere getirdik’

Arvas, "Özelleştirme öncesinde kayıp kaçak oranı yüzde 76'lardaydı. Geçen sene itibarıyla bunu yüzde 42'lere indirmeyi başardık. 10 yılda yüzde 42'lere getirmemize rağmen 21 dağıtım şirketi içerisinde hala kayıp kaçağı yüksek olan bir bölgeyiz. İnşallah önümüzdeki 5 yıllık süreçte kırsal alanda yapacağımız çalışmalarla bunu yüzde 30'ların altına getirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

‘Kararlı bir şekilde mücadele sürecek’

dicle-2.jpg

Kayıp kaçakla mücadeleyi tedarik sürekliliğine katkı sağlamak için de yaptıklarını belirten Arvas, vatandaşlara kaliteli enerji sunmak için bu kayıt dışı kullanım ile mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürmek zorunda olduklarını kaydetti. Arvas, "Kaçağı belli bir seviyeye indirmediğimiz sürece normal abonelerin kesintisiz yüzde 100 kaliteli enerji kullanma imkanı yok" dedi.

‘2 katını 4-5 bin abone tüketiyor’

Türkiye'nin tarım alanında önemli bir bölgesinde hizmet verdiklerine işaret eden Arvas, kaçak elektrik kullanımının büyük bölümünün tarım sulama faaliyetleri esnasında bu bölgede gerçekleştiğini bildirdi. Arvas, şöyle devam etti: “Bölgede tarım alanlarının yüzde 50'sinde sulu tarım yapılıyor. Bu sulu tarımın da yaklaşık yüzde 70'i elektrik enerjisi ile yapılıyor. Bu çok büyük bir enerji gerektiriyor. 22 milyar kilovatsaatlik enerji tüketimimizin yaklaşık 3'te 1'ini tarımsal sulama yapan vatandaşlarımız kullanıyor. Burada da yaklaşık 30 bine yakın abonemiz var. Kayıt dışı ile beraber 40 bine yakın trafo var. Özellikle Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'daki çiftçilerimizin şu an itibarıyla ana para borcu 30 milyar lira seviyesine dayanmış durumda. Milyonlarca abonenin tükettiğinin 2 katını 4-5 bin abone tüketiyor. Durum böyle olunca bunların aşırı yüklenmelerinden dolayı çok büyük şebeke bazlı sıkıntılar yaşıyoruz. Geçen sene de muhtemelen bu sene de mecburen planlı ya da plansız kesinti yapmak zorunda kalıyoruz. Arızaların süreleri uzuyor. Bölge halkı, 4-5 bin abonenin mağduriyetini yaşıyor. Hatta özellikle temmuz ve ağustos aylarındaki aşırı tüketim Türkiye'yi etkiliyor."

Çiftçilere uyarı

dicle-eletrik.jpg

Bölgede çiftçileri ziyaret edip bilinçlendirme faaliyeti yürüttüklerini, mağduriyetin bu yıl da yaşanmaması için yoğun bir çaba harcadıklarını dile getiren Arvas, şunları söyledi: “Bu, sadece tarımsal sulama için kullanılan bir şebeke değil. Şebekenin asıl amacı bölgede 2 milyonun üzerindeki aboneye, 6 milyonun üzerindeki vatandaşa hizmet vermek için kurulan bir şebeke. Bunu bu kadar hunharca, kayıt dışı kullanmak, gerçekten diğer milyonlarca insanın hakkına hukukuna maalesef saygısızlık oluyor. Çiftçilerimizden, bu konuya ve uyarılara dikkat etmelerini özellikle rica ediyorum."

2024 yılında gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin de bilgi veren Arvas, merkez ve kırsal bölgelere altyapı ve teknoloji odaklı toplamda 11 milyar liraya yakın bir yatırım hedeflediklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum