Nihat Kazanhan davasında yeni gelişme

Nihat Kazanhan davasında yeni gelişme

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 8 yıl önce polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davasında önemli bir gelişme yaşandı. Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi, polis memuru hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

AMİDA HABER- 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, 8 yıl önce arkadaşlarıyla oyun oynarken Şırnak’ın Cizre İlçesi’ne bağlı Yasef Mahallesi’ndeki evlerinin yakınında polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. İddiaya göre, Kazanhan ve arkadaşları, zırhlı polis aracına taş attı. Kazanhan’ın başına bir gaz fişeği isabet etmişti.

'İyi hal indirimi' uygulanmıştı

Olaydan sonra sanık polisler hakkında dava açıldı. Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık polis müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimini uygulayarak cezayı 13 yıla düşürdü. Suçu bildirmeyen 3 polis memuru 5 ay, bir polis memuru ise beraat etti. Cezayı az bulan avukatların talebi Yargıtay tarafından reddedildi. Bu nedenle dava Anayasa Mahkemesine taşındı.

Anayasa Mahkemesi İhlal kararı verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM) 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti. İhlal kararı üzerine Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava yeniden görüldü. Duruşmaya Kazanhan’ın avukatı Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezini temsilen avukat Gazal Bayram’ın yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

'Tutuklanmasını talep ediyoruz'

Duruşmada söz alan Kazanhan ailesinin avukatı Rojhat Dilsiz, “Anayasa Mahkemesinin kararı bir nebzede olsa yüreğimize su serpmiştir. Keşke başından beri sağlıklı bir soruşturma yürütülseydi. Bu İlçede 12 yaşındaki bir çocuk katledildi. Bu nedenle sanığın bu aşamada tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi.

Duruşma Mart ayına ertelendi

Savunmaların ardından Mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanık polis memuru hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı Mart ayına erteledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.