Koruma altındaki 30 kelaynak doğaya salındı

Koruma altındaki 30 kelaynak doğaya salındı

Kaynak:Anadolu Ajansı

Şanlıurfa’da nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kelaynaklardan 30'u göç etmeleri için doğaya bırakıldı.

AMİDA HABER - Şanlıurfa'da vatandaşlarca "bereketin sembolü" olarak nitelendirilen ve dünyada popülasyonu Fas ve Türkiye'de bulunan kelaynaklar, Fırat Nehri kenarındaki Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğüne bağlı Birecik Şefliği Kelaynak Üreme İstasyonunda koruma altında yaşıyorlar.

kelaynak-2.jpeg

İstasyonda koruma altında olan 30 kelaynak, göç yolunu unutmamaları ve yolun izlenmesi amacıyla bu yıl, veteriner kontrolünden geçirildikten sonra doğaya salındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu, gazetecilere, kelaynakların ilk kez 1977'de Birecik ilçesindeki istasyonda koruma altına alındığını paylaştı.

kelaynak-3.jpeg

‘336 kelaynak koruma altında’

Nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan kelaynaklar için kafeste özenle bakıldığını anlatan Mumcuoğlu, istasyondaki faaliyetlerinin aralıksız şekilde devam ettiğini aktardı.

kelaynak-4.jpeg

Kelaynakların gaga ve kanat uzunluğu, kilosu gibi belirleyici unsurlarının yakından takip edildiğini kaydedenden Mumcuoğlu, “Kelaynakların sayısının arttığını vurgulayan Mumcuoğlu, "Sayıları bugün 336 adede ulaşmış ve ara ara göçe bırakma faaliyetlerine başlamış durumundayız. 2021 yılında 15, 2023 yılında 30 ve 2024 yılında yine 30 kuşumuzu göçe bıraktık. İnşallah bu kuşlarımız göç yollarını bularak Nil Deltasına inecekler. Oradan da dönmelerini bekliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.