Diyarbakır Melik Ahmet Caddesi esnafı direniyor…

Diyarbakır Melik Ahmet Caddesi esnafı direniyor…
Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesindeki Melik Ahmet Caddesi’nde bulunan esnaflar bir eski günlerini arıyor. Satış yapamayan, günlerini siftahsız geçiren esnaf çareyi dükkânlarını kapatmakla buluyor. Geçmişten bugüne alışveriş dendiğinde akla ilk gelen Melik Ahmet Caddesi esnafı yüksek kira bedelleri ve belirsiz ekonomik gidişattan dolayı müşterilerini kaybetti. Gün be gün artan zarar ve eriyen sermaye karşısında çarşı esnafı direnç gösterse de ticareti bırakma noktasına geldi.

Berivan Kılıç- Hamza Özçelik

Diyarbakır alışverişinin kalbi olarak bilinen birçok olaya rağmen dimdik ayakta olan Melik Ahmet Caddesi’nde esnafı ekonomik sıkıntılardan dolayı kepenk kapatıyor. Diyarbakır’da AVM’lerin açılmasına, internet alışverişlerine rağmen ayakta duran çarşı ekonomiye yenik düşmemek için adeta direniyor. Başta yöresel kıyafet olmak üzere her türlü toptan ve perakende alışverişin yapıldığı çarşıda esnaf, artık iş yapamaz hale geldi. Sabahın ilk ışıklarıyla dükkânlarına gelen esnafın siftah yapamadan evlerine dönmek zorunda kaldığı belirtilirken, yüzde 300 oranında dükkan zamları ise bardağı taşıran son damla olarak görülüyor. Gün be gün artan zarar ve eriyen sermaye karşısında çarşı esnafı, zararına satışa geçerken, dükkanlarını devren satılığa çıkardı. Dükkanların satılmaması durumunda esnaf kepenk kapatmayı düşünüyor. 10 yıldan bu yana çarşıda esnaflık yapan Burak Güzel ve Enver Yılmaz çarşı esnafının son durumu hakkında Özgür Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

“BİR DAHAKİ AYA KADAR İŞ YERİMİZİ KAPATACAĞIZ”

Yıllardır Çarşıda anahtarcılık esnaflığı yapan Burak Güzel,” Esnaflık kalmadı öyle bir sisteme denk geldik. Bir dahaki aya kadar iş yerimizi kapatacağız. Sattığımız şeyin yeri dolmuyor, hatta büyük esnaflarda şöyle bir şey söylüyor; vicdansızlık yapın, insanları sömürebildiğiniz kadar sömürün bu şekilde bir sistem gösteriyorlar bize, bizde bunu yapamıyoruz. Bunu yapamadığım için de ticareti bırakacağım” diye konuştu.

“2 BİN LİRALIK DÜKKÂNIM İÇİN 20 BİN LİRA İSTENMEYE BAŞLANDI”

Geçen yıl 2 bin lira verdiği dükkânına şuandan 20 bin lira istenildiğini söyleyen Burak Güzel,” 2 bin liralık dükkânım için 20 bin lira kira istenmeye başlandı. Buna gücüm dayanamaz, imkânsız bir şey bu yüzden iş yerlerimizi kapattıracağız” ifadelerini kullandı.

“FİYATLARI SORAN ÇOK KİŞİ OLUYOR AMA ALICISI YOK”

Çarşıda giyim mağazası esnafı Enver Yılmaz ise insanların alım gücü olmadığı için sadece fiyat sorduğunu söyledi. Yılmaz, “En büyük sorunumuz ekonomik kriz. Geçen sene otuz liraya aldığımız parçayı bu yıl yüz liraya alıyoruz, bundan dolayı işlerimiz sıfır noktasında. Saat 11 ama hiç siftah yapmamış arkadaşlarımız var. Alım gücü olmadığı için satış yapamıyoruz. Fiyatları soran çok kişi oluyor ama alıcısı yok. Bu durum artık çekilecek gibi değil. Dükkânım kira ve kira fiyatları çok fahiş. 3 bin lira olan kirayı 8 bine çıkaran var” diye belirtti.

“ÇARŞIDA ESNAF KALMAYACAK”

İlk defa böyle satış yapmadan günlerin geçtiğini söyleyen Gökmen Özdek, “Yıllardır burada esnaflık yapıyorum ilk defa satışlarımızın bu kadar kötü olduğunu görüyorum. Daha öncede satışlarımız durmuştu ama hiç bir zaman bu denli olmamıştı. Yetkililerin özellikle kira konusunda bize yardımcı olması gerekiyor. Yoksa çarşıda esnaf kalmayacak. Ekonomiden dolayı başka hiç bir şeyi düşünemez olduk” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.