Diyarbakır’da bu mesleği yapanların çilesi bitmiyor

Diyarbakır’da bu mesleği yapanların çilesi bitmiyor
Diyarbakır’da yaz aylarında ayrı kış aylarında ayrı sıkıntı yaşanan sektörde, sorunlar bitmiyor. Çalışma saatleriyle beraber birçok sıkıntının olduğu sektörde ustalar çözüm istiyor.

Diyarbakır’da bu mesleği yapanların çilesi bitmiyor

.

Diyarbakır’da yaz aylarında ayrı kış aylarında ayrı sıkıntı yaşanan sektörde, sorunlar bitmiyor.

Hayatımızın en önemli temel gıda malzemesi ekmeği şekillendiren fırın ustaları, sıcak havalarda olduğu gibi, soğuk havalarda da zorlu ekmek mesaisine devam ediyor.

Son zamanlarda fırıncıların olmazsa olmazı odun ve un fiyatlarına yansıyan zamlarla beraber çalışma saatleri belli olmayan sektörde çalışan ekmek ustalarından İrfan Demir, çalışma saatlerinin bir düzene oturulması konusunda yetkililere seslendi.

Ekmek ustasının yevmiyesi bin liradan başlıyor’

35 yıldır fırıncılık yapan Demir, “Benim bu meslek için gördüğüm en büyük sıkıntı çalışma saatleri. Hazırlık yapmak için sabah saat 4’te uyanıyorum beşte fırına geliyorum. 4’te uyandığım iş için akşam saat 8-9’da eve gidiyorum. 14-15 saat burada kalarak neredeyse bütün zamanımı fırında geçiyorum. Hem bizim için hem de çalıştırdığımız kişiler için bu saatler bizi epey zorluyor ve bu kadar çok çalışmamıza rağmen yine karşılığını da alamıyoruz. Ekmek ustasının yevmiyesi bin liradan başlıyor az geldiği için usta da bulamıyoruz. Bu konuda derneğimiz, valimiz veya belediye başkanımıza sesleniyorum, bize yardımcı olmalarını istiyorum, bizim de saatlerimiz düzene girsin, o zaman bizde biraz rahat etmiş oluruz” dedi.

Ekmek iki lirayken daha kazançlıydık

Fırıncıların genel sıkıntılarını dile getiren ekmek ustası İrfan Değirmen, 12 liraya satılan ekmeğin vatandaşa ağır geldiğini aktararak, ekmeğin iki lira olduğu zamanlarda daha kazançlı olduklarını dile getirdi. Değirmen, “Bir torba un şuanda 600 TL bir ton odun ise 3,5 milyon ve daha üstü olmuş durumda. İçinde olduğumuz şartlara bakıldığı zaman ekmek satışı ile un torbasının fiyatı aynı hesaba geliyor. 12 liralık ekmek vatandaşa ağır geliyor geçmiş yıllarda ekmek iki liraya satılıyordu, iki lirayken daha kazançlıydık” diye konuştu.

İhtiyaç sahibi ailelere askıda ekmek uygulaması

Duyarlı vatandaşların gönderdiği ücretlerle askıda ekmek uygulaması zincirine katılan İrfan Değirmen perşembeden perşembeye ihtiyaç sahibi olan ailelere ekmekleri ulaştırıyor. Değirmen: “Her Perşembe ister Diyarbakır’da olsun ister farklı şehirlerden olsun tanıdığımız veya bize ulaşan duyarlı vatandaşlarımız, ihtiyacı olan aileler için bize belli bir miktar para veriyor. Biz bildiğimiz tanıdığımız kişilere ekmekleri ulaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.