Diyarbakır’da kadın temsiliyeti arttı: 250’den 2 bin 500’e!
AMİDA HABER - Diyarbakır’da iş kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında 2010 yılında başlattığı çalışmalar ilerleme kaydetti. Diyarbakırlı iş kadınları çalışmalarını, ilk olarak “iş adamları” ifadesinin değiştirilmesiyle başlattı. Kadınların başlattığı mücadele 14 yıl aradan sonra hemen hemen bütün derneklerin adını “iş insanları” olarak değiştirmesiyle büyük bir gelişmeye imza attı. Bugün, Diyarbakır’da ‘iş adamları’ ifadeyi kullanan çok az sayıda dernek bulunuyor.
2022 yılında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) ilk meclis toplantısında DTSO Meclis Başkanlığına bir kadını seçti. DTSO Meclis Başkanlığı’na Nevin İl’in seçilmesi, kadınların iş dünyasındaki temsiliyeti açısından önemli bir gelişme kaydedildi. DTSO’da yedek ve asil olmak üzere toplamda 37 kadın çeşitli organlarda yer alıyor. Bu durum, geçmişte kadın temsiliyetinin olmadığı DTSO’da ve Diyarbakır’ın iş dünyasında kadınlar için büyük bir gelişme oldu.
‘Çalışmalarımız devam ediyor’
Nevin İl, Amida Haber’e yaptığı açıklamada, kadınların 14 yıl öncesine kıyasla çok daha iyi bir noktada olduğunu belirterek şunları söyledi: “O dönemde ilk adımı DİSKİAD ve OSKİAD atarak ‘iş adamları’ ismini çıkartarak, iş insanları olarak ismini değiştirdi. Bugün itibarıyla ‘iş adamları’ ismini taşıyan tek tük dernek vardır, fakat çok fazla sayıda derneğin kaldığını zannetmiyorum. Hegemonik yapının değişmesi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. ‘İş adamları’ isminin kaldırılması, temsiliyet ve eşitlik adına bir adımdı, ancak yeterli değil. Bu dönüşümün kalıcı hale gelmesi için iş kadınları olarak stratejik çalışmalar yürütüyoruz.”
‘Hakim hale getirmeyi hedefliyoruz’
2018 yılına kadar Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda az olan kadın temsiliyetini arttırmak için kolları sıvadıklarını belirten Nevin İl, “Seçimlerde ‘İş Kadınları Meclisi’ adlı yeni bir model geliştirdik. Bu modelle dünyada bir ilke imza attık. Eskiden ticaret odasına hiç gitmeyen kadınlar şu an işleri, ihtiyaçları olduğu zaman çok rahat gidebiliyor ve hizmet konusunda da ısrarcı olabiliyorlar. Bir yandan tek bir temsiliyeti olmayan Ticaret Sanayi Odası’ndaki kadınların, şu an yedek ve asil olmak üzere DTSO’nun çeşitli organlarında 37 kadın yer alıyor. Bunlar pozitif ayrımcılıkla değil, doğal seçim yoluyla geldiler. Bunlara yol alma sürecinde iş dünyasında erkekler tarafından da iş birliği yaptığımız ciddi çalışmalar var. Bugün DTSO’nun yapısı bu dayanışmayı, iş birliği, güç birliği açan bir yapı. Bu yolda çalışmalarımız devam ediyor. Bu sistemi bölgeye yaymayı ve Türkiye genelinde hâkim hale getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
‘Ciddi bir yol aldık’
Kadın istihdamı ile ilgili ciddi yol aldıklarını ve çalışmalarının devam ettiğini ileri süren İl, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2018 yılında ilk aday olduğumuzda bizim odadaki kadın üye şirket sayısı bin 900 civarındaydı. Aktif kadın sayısı 250 civarındaydı. Bin 900 şirketin birçoğunun erkekler tarafından kadın alma kurumu şirketi olduğunu çalışma yürüttükçe fark ettik ve o konuda bir ayrışmaya gitmeye, bir araştırma yapmaya başladık. Çalışmalarımızı o yönünde sürdürdük. Sürdürdüğümüz çalışmalarda ciddi bir yol aldık. Proje ekiplerimizle kooperatiflerle ilgili, kadın istihdamıyla ilgili, girişimci kadınların soruları ve sahadaki durumu ile ilgili bir çalışma yürüttük. Bugün geldiğimiz sayı kadın şirket sahipleri ve ortakları arasında 5 bin 500 üzerinde şirket var, tahminimizle birlikte 2 binin üzerinde aktif şirketimiz var.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.