Emektar berberden genç meslektaşlarına gönderme; Yeni berberler kaportacıdır!

Emektar berberden genç meslektaşlarına gönderme;  Yeni berberler kaportacıdır!
Diyarbakır’da 63 yıldır berber olan Ömer Yayla, yıllardır yaptığı zanaatındaki yeni meslektaşlarına göndermelerde bulundu.  Son nesil meslektaşlarının yaptığı tıraşı beğenmediğini ifade eden Yayla, “Yavru genç berber arkadaşlarımız kaportacıdır. Açıkçası pek beğenmiyorum onları. Eski berberlerin işi daha zordu çünkü her şeyi elle yapardık. Şimdi ise çoğu şey teknoloji olmuş durumda. Önceden bayram akşamları veya askerler birden berbere gelseydi çok zorlanırdık. Çünkü her şey bilek gücüyle çalışan makinalarl

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Diyarbakır’da 12 yaşında başladığı berber mesleğini emekli olmasına rağmen hala bırakmayan ve dükkânında duran 75 yaşındaki Ömer Yayla, yıllar içinde mesleğinin değişime uğraması ve son nesil gençlerin yaptırdığı tıraşı beğenmediği için gençleri tıraş etmeye pek yanaşmıyor. Gelen gençleri nazikçe reddettiğini söyleyen Yayla, genç kuşak meslektaşlarının ise zanaatını beğenmiyor. Genç berberleri kaportacılara benzeten emektar usta, “Gençleri fazla tıraş etmiyorum. Nedeni beynimi yormak istemiyorum” diye konuştu.

“Ağustos 1960’den beri berberim”

1960’dan beri berber olan Ömer Yayla yıllarca mesleğinde ki deneyimleri ve yaşantısını Özgür Habere anlattı.  O tarihten bu yana zanaatını sürdürdüğünü söyleyen Ömer Yayla, “Diyarbakır Dicle doğumluyum.75 yaşındayım, Ağustos 1960’den beri berberim. Yıllarca çalıştım emekli oldum.  Şimdi ise bu dükkân benim dinlenme yerim. İlkokulu bitirdim. Babam beni berberin yanına çırak olarak verdi. Bu işe Dicle’de 12 yaşında başladım. Daha sonra askere gittim geldim. Geldiğimde babadan kalma dükkân vardı orada berber açtım. Kendi başıma kalfasız, çıraksız, ustasız başladım mesleğe. Ben birçok çırak yetiştirdim ama şuanda çoğu yurt dışında. Berber olarak değil. Farklı farklı islerde çalışıyorlar. Neredeyse hepsi yurt dışına gitti” ifadelerini kullandı.

“Maddi anlamda fazla beklentimde yok”

Emekli olan ve maddiyat için değil zaman geçirmek için dükkâna geldiğini belirten Yayla, “42 yıldır bu dükkândayım. Dükkânımdaki eşyalar kimi 35 kimi 25 yıllık. Bazen dışarıda gelen yabancı vatandaşlar dükkânın içeriye girip abi eşyaların eski fotoğrafını çekebilir miyiz dükkan nostalji diye soruyorlar. Bende onları kırmamak için olur diyorum. İçeriye girip fotoğraf çekip sosyal medyalarında paylaşıyorlar. Maddi anlamda fazla beklentimde yok. Eski arkadaşlarım olsun eş dost olsun ve yeni müşteriler tek tük de olsa gelip gidiyorlar. İstemeyerek de olsa beni berber yaptı babam ama şuanda bu işten zevk alıyorum” diye belirtti.

“Bu dükkân sayesinde hem ben emekli oldum hem de eşim emekli oldu”

Dükkân sayesinde hem kendisi hem de eşinin emekli olduğunu söyleyen Ömer Yayla, “Bu meslek ve bu dükkân sayesinde hem ben emekli oldum hem de eşim emekli oldu. Çocuklarım kimisi okudu, kimisi okumadı. Okuyanları bu meslekten kazandığım paralarla okuttum. Mesleğimle gurur duyuyorum. Kazandığım paranın helal para olması sebebiyle de baya sevinçliyim” diye ifade etti.

“Yavru genç berber arkadaşlarımız kaportacıdır”

Şuanda ki genç meslektaşlarını pek beğenmediğinin altını çizen Yayla, “Yavru genç berber arkadaşlarımız kaportacıdır. Açıkçası pek beğenmiyorum onları. Eski berberlerin işi daha zordu çünkü her şeyi elle yapardık. Şimdi ise çoğu şey teknoloji olmuş durumda. Özellikle eskiden saç keserken el makinalarıyla keserdik ve bu berberleri çok zorlardı. Bayram akşamları veya askerler birden berbere gelseydi çok zorlanırdık. Çünkü her şey bilek gücüyle yapardı o makinalar. Şimdi ki makineler hem kolaylık sağlıyor hem de zaman kazandırıyor” dedi.

“Gençleri fazla tıraş etmiyorum”Dükkâna gelen gençleri nazikçe reddettiğini belirten Ömer Yayla, “Gençleri fazla tıraş etmiyorum. Nedeni beynimi yormak istemiyorum. Saygı duymuyorum demiyorum saygı duyuyorum ama gençlerin benimsediği şekil benim hoşuma gitmiyor. Bazıları bana gençlere hitap etmiyorsun diyorlar. Hitap etmek zorunda değilim. Ben gençleri kırmak için öyle yapmıyorum. Tam tersi kendilerine genç berberler size daha iyi hizmet eder diye onları oraya gönderiyorum. Israr edenlere ise otur diyorum” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.