Diyarbakır’da krize neden olmuştu: Bakanlık durdurdu

Diyarbakır’da krize neden olmuştu: Bakanlık durdurdu

Kaynak:Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje okullarında görev yapan öğretmenlerin görev yerlerini değiştirmesi Diyarbakır’da büyük tepkiye yol açmıştı. Öğrenci ve öğretmen eylemlerinin ardından bakanlık geri adım attı.

AMİDA HABER - Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8 Nisan 2025 tarihinde, proje okulu statüsündeki 30’dan fazla okulda görev yapan 20 binden fazla öğretmeni "norm kadro fazlası" gerekçesiyle resen başka okullara ataması, Diyarbakır’da da ciddi bir krize yol açtı.

yilmaz-gayrimenkul-16.jpg

Bakanlık geri adım attı

Kamuoyu tepkisi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, resen atama sürecini durdurdu. Ancak isteğe bağlı, tercihli tayin başvurusunda bulunan öğretmenlerin talepleri değerlendirilmeye devam edecek. Bakanlık kaynakları, bu kararla öğretmenler arasındaki mağduriyetin bir nebze giderileceğini savunuyor.

Sendikalar tepki göstermişti

Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen başta olmak üzere birçok eğitim sendikası, norm kadro fazlası atamalarının hukuksuz olduğunu savunarak MEB’e çağrıda bulunmuştu. Eğitim-İş Sendikası, “Bakanlık çağrımıza kulak verdi” diyerek açıklamada bulundu. Açıklamada, “Yönetmelik değişmediği sürece bu krizler tekrar yaşanabilir. Bugün için durdurulmuş olsa da mücadelemiz sürecektir” ifadeleri yer aldı.

ghgfh.jpg

Diyarbakır’daki proje okulları da etkilenmişti

Proje okul statüsünde bulunan Diyarbakır’daki bazı köklü liselerde de öğretmenlerin resen tayin edilmesi, okullarda eğitimin aksamasına ve öğrenci tepkilerinin büyümesine neden olmuştu. Kentteki eğitim camiası, söz konusu düzenlemenin hem eğitim kalitesini hem de okul kültürünü zedeleyeceği uyarısında bulunmuştu.

yilmaz-gayrimenkul-17.jpg

Proje okul nedir, neden tartışılıyor?

2014 yılında yürürlüğe giren düzenlemeyle proje okulları, özel program ve projeler yürüten kurumlar olarak tanımlandı. Bu okullara öğretmenler standart atama sisteminin dışına çıkarılarak, doğrudan bakanlık tarafından atanıyor. 2020’de yapılan yönetmelik değişikliğiyle öğretmenlerin bu okullarda görev süresi en fazla 4+4 yıl olarak sınırlandırıldı.

Norm fazlası ne anlama geliyor?

"Norm fazlası öğretmen", bir branşta ders saatlerinin azaltılması ya da öğrenci sayısının düşmesi gibi nedenlerle o okulda kadro ihtiyacının azalması sonucu başka okullara gönderilmesi gereken öğretmeni ifade ediyor. Ancak bu yılki uygulama, hem öğretmenler arasında mağduriyet yaratmış hem de sistemin liyakat ve şeffaflık ilkelerine uygunluğunu sorgulatmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum