Diyarbakır’da kırmızı et fiyatı zirvelerde

Diyarbakır’da kırmızı et fiyatı zirvelerde
Diyarbakır’da kırmızı etin fiyatı artmaya devam ediyor.

Diyarbakır’da kırmızı et fiyatı zirvelerde

Diyarbakır’da kırmızı et fiyatı adeta gram altınla yarışıyor. Son bir aya içinde et fiyatlarına yüzde 25 zam yapıldı. Kuşbaşı ve kıymanın fiyatı 500 TL’ye çıktı. Sektör temsilcileri acil önlem alınmasını istiyor.

Yüzbinlerce dar gelirli ailenin bulunduğu Diyarbakır’da, kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışla birlikte vatandaşın ocağında et pişmemeye devam ediyor. Dolar kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle gelen zamlar devam ederken, et almak vatandaş için artık neredeyse hayal oldu.

Son bir ay içerisinde Diyarbakır’da, küçük baş hayvanlara ortalama 80-100 lira, büyük baş hayvanlara ise 50-80 lira zam gelmesiyle birlikte, etin kilogram fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Kuzu eti 450-470 lira, kuş başı dana 500 lira, kuş başı kuzu eti 550 lira ve kıyma ise 500 liraya kadar çıktı. Bu durum, tüketicilerin aile bütçelerini zorlamaya devam ediyor.

 ‘ŞIRNAK VE HAKKARİ’DEN IRAK’A CANLI HAYVAN GÖTÜRÜLÜYOR’

Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, her sene Ramazan ayı öncesi zam geldiğini fakat bu kadar artışın ilk defa yaşandığını söyledi ve yaşanan artışın temel sebepleri şu şekilde sıraladı: “Üretimin azalması, nakliye ve yem fiyatlarının yüksekliği, girdi maliyetlerinin artması et fiyatlarına da yansıdı. Bu faktörlerin yanı sıra, son dönemlerde Yüksekova, Şemdinli ve Şırnak’tan Kuzey Irak'a yoğun bir şekilde canlı hayvan ihracatının yapıldığı duyumunu alıyoruz. Bölgede, et fiyatlarının artmasındaki en büyük neden olarak bunu görüyoruz.”

Diyarbakır’da kırmızı et fiyatı zirvelerde

'BESİCİ SAYISINDA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR'

Atlı, besicilerin yüksek girdi maliyetleri nedeniyle hayvancılığa soğuk bakmaya başladığı ve köylerde hayvan besleyenlerin sayısında ciddi bir azalma olduğunu belirtti.

'ACİL ÖNLEM ALINMALI'

Bununla birlikte, dana ithalatının devam etmesi ve hükümetin kısa vadeli politikaları, sektörün uzun vadede karşılaşabileceği ciddi sorunlara işaret ettiğini vurgulayan Atlı, uzmanların, sadece mevcut durumu değil, gelecekteki talep ve arz dengesini de göz önünde bulundurarak bir politika oluşturulması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.