Hazır giyim ve tekstilde düşüş devam ediyor

Hazır giyim ve tekstilde düşüş devam ediyor
Bazı sektörlerde rekabetçiliği kaybetmenin olumsuz yansımalarının devam ettiğine vurgu yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, özellikle doğu ve güneydoğu bölgesinin en güzide sektörlerinden hazır giyim ve tekstilde düşüşün devam ettiğine dikkat çekti.

Hazır giyim ve tekstilde düşüş devam ediyor

Türkiye’nin Ocak 2024 yılı Dış Ticaret Rakamlarının açıklandığı Malatya'daki programa, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile birlikte gelen ve burada bir konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, 27 sektörden 10'unun eksiye düştüğüne dikkat çekti.

"MALATYA İHRACAT OLARAK ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDE"

Malatya'nın tarih, tarım ticaret ve turizm olarak büyük potansiyelinin olduğuna vurgu yapan Gültepe, "Bütün bu unsurların bileşimi Malatya'nın gücünü ve zenginliğini oluşturuyor. Burada üretim ve ihracatın çok kritik bir rolü olduğunu düşünüyoruz. 2023'te 11 ilimizde, 19 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Bir önceki yıla göre baktığımız zaman bu kadar felaket olmasına rağmen yüzde 13 gibi bir bükülme yaşanmış. Ocak ayında ise afet bölgesindeki illerimizin toplam ihracatla artıya geçtiğini görüyoruz. Malatya'mıza baktığımız zaman ocak ayında 33 milyon dolarla geçen yılın rakamını yakalamış olduk. Ancak Malatya bölgesine baktığımız zaman gerçekten ihracat olarak çok düşük seviyedeyiz. Şimdiye kadarki bütün yıllarda toplamda en son baktığımız rakamlarda 455 milyon doları geçmemiş. Bu şehrin çok daha potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Özellikle burada bütün Malatya iş insanlarına sesleniyorum. Depremden sonra gerçekten buraya farklı bir şekilde hep beraber hizmet ederek en azından şehrimizi çok kısa zaman içerisinde bir milyar doların üzerinde ihracat rakamlarına çıkarmak durumundayız ve mecburiyetindeyiz diye düşünüyorum" dedi.

"HAZIR GİYİM VE TEKSTİLDE DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR"

Bazı sektörlerde rekabetçiliği kaybetmenin olumsuz yansımalarının ne yazık ki devam ettiğini söyleyen Gültepe, "Özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin en güzide sektörlerinden hazır giyim ve tekstilde düşüş devam ediyor. Yine demir ve demir dışı metaller sektörü, zeytin ve zeytinyağıyla çimento, cam ve seramik sektörlerimiz eksi. Yani 27 sektörümüzün 17 tanesi artı, 10 tanesi de eksi yazdı. Umuyorum ki en kısa zamanda Türkiye gerekli rekabetçilik seviyesini yakalayarak bütün 27 sektörde artı yazmaya devam eder" dileğinde bulundu.

Hazır giyim ve tekstilde düşüş devam ediyor

"EN ÇOK İHRACAT YAPAN İLLERİMİZ İSTANBUL, KOCAELİ, BURSA, İZMİR VE ANKARA"

İller bazında 48 ilin ihracatının arttığına vurgu yapan Gültepe, "En çok ihracat yapan illerimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara şeklinde sıralanıyor. Ocak ayında bin 290 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Bunların ihracata katkıları 75 milyon dolar oldu. Ve özellikle katma değer noktasında önümüze koymuş olduğumuz 2 buçuk doların ve üzerinde bir katma değer ihracat fiyatlarına ocak ayına baktığımız zaman 1.48 dolarla yüzde 4'lük eksi yönde bir değişim oldu." ifadelerini kullandı.

"2024'TE 264 MİLYAR DOLARLIK MAL VE 110 MİLYAR DOLARLIK HİZMET İHRACATI HEDEFİMİZ VAR"

Gültepe, "126 ülkeye ihracatımızı arttırdık. 2024'te 264 milyar dolarlık mal ve 110 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için uygun koşullarda erişim, büyük önem taşıyor. Dolayısıyla ihracatın finansmanı yine en önemli gündem başlıklarımızdan biri olacak. Finansman konusunda ihracatçılarımıza sunduğumuz imkânlara bu hafta bir yenisini daha ekledik. Ziraat Bankası'yla geçen hafta imzalamış olduğumuz protokolde ihracata tam destekli kredi paketini devreye aldık. Yine önümüzdeki bir, bir buçuk ay içerisinde gerek Exim, gerek IGE, gerek Bankalar Birliği olarak özellikle önümüzdeki dönem içerisinde yeşil dönüşümle ilgili tekrar bir kredi paketi beraberce açıklayacağız. İnanıyorum bu yapmış olduğumuz bütün çalışmalar önümüzde koymuş olduğumuz hedefleri yakalama noktasında bizler için büyük bir adım olur" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.