İşsizlere müjde: Günde 566 TL harçlık verilecek
Kaynak:Anadolu Ajansı
AMİDA HABER – Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre; İŞKUR tarafından hazırlanan "Haftada 3 gün iş" imkanı sunan İşgücü Uyum Programı (İUP) ile işsizler devlet kurumlarında belirli alanlarda görev alacak ve bu süreçte çeşitli eğitimler görecekler.
TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı: Sabit kaldı
Programda ne var?
Programın ilk bir ayında, katılımcılara çeşitli konularda eğitim verilecek. Bu eğitimler arasında çocuk bakım işleri, ağaçlandırma, engelli ve yaşlı bakımına yönelik faaliyetler yer alacak. Eğitimler, kamu kurumları tarafından Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) sunulacak ve uygun görülmesi halinde başlatılacak.
Program çerçevesinde, işsizler kamu kurumlarında haftada 3 gün, toplamda 22 buçuk saat çalışacaklar. Program, ilk aşamada bir ay sürecek eğitimleri içeriyor. Eğitimlerin ardından, katılımcılar öğrendikleri konularla ilgili görev alacaklar. Programın toplam süresi ise en fazla 10 ay olarak belirlendi.
Ne tür eğitimler verilecek?
Programın ilk bir ayında, katılımcılara çeşitli konularda eğitim verilecek. Bu eğitimler arasında çocuk bakım işleri, ağaçlandırma, engelli ve yaşlı bakımına yönelik faaliyetler yer alacak. Eğitimler, kamu kurumları tarafından Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) sunulacak ve uygun görülmesi halinde başlatılacak.
Eğitimlerin ardından, katılımcıların alacağı görevler
Programın eğitimlerine katılan işsizler; Engelli, yaşlı ve hasta bakımına yönelik faaliyetler
Çocuk bakım işleri, Tarımsal üretim ve hayvancılık, Ağaçlandırma, Kamusal alanların temizlik, bakım ve onarımı, Geri dönüşüm ve atık imha faaliyetleri, Parkların ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi, Biyolojik çeşitlilik ve doğal yaşam alanlarının restorasyonu, Spor ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi alanlarda görev alacaklar.
Günlük 566 TL harçlık verilecek
Katılımcılara, devlet kurumlarında çalıştıkları süre boyunca günlük 566 TL cep harçlığı verilecek. Bu harçlık, işsizlik sigortası fonundan karşılanacak ve katılımcıların program süresince ekonomik destek sağlamayı amaçlıyor.
Hedef işsizlerin işgücü piyasasına kazandırılması
Yayımlanan yönetmelikte hazırlanan bu programla, işsizlerin iş gücü piyasasına kazandırılması ve çeşitli alanlarda deneyim kazanmaları hedeflenirken, kamu kurumlarında nitelikli personel desteği sağlanması ve sosyal hizmetlerin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Katılım şartları
İUP'a katılmak isteyenlerde, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, İŞKUR'a kayıtlı olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, yaşlılık veya malullük aylığı almamak, program talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak" şartları aranacak.
Ayrıca başvurularda ilgili kişilerin, "Başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede 5510 sayılı Kanunun ilgili maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak, başvuru tarihi itibarıyla ilgili kanun maddesi kapsamında sigortalı olarak bildirilmemiş olmak veya sigortalı sayılmamak, hane gelir şartını sağlamak, kurum tarafından sunulan aktif iş gücü veya işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak" şartlarını taşıyıp taşımadıklarına da bakılacak.
Programa başvurular, e-Devlet, ALO 170 ve e-şube üzerinden alınacak. Zorunlu hallerde il müdürlükleri ve hizmet merkezlerince de başvuru alınabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.