Online satış Çarşiya Şewitî’yi yaktı!

Online satış Çarşiya Şewitî’yi yaktı!
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ve şehrin simgelerinden olan eski alışveriş mekânı Tarihi Yanık Çarşı (Çarşiya Şewitî) boş kaldı. Sıcak havaların da etkisiyle çarşıya uğramaz olan vatandaşlar, ihtiyaçlarını genellikle online satış sitelerinden gidermeye başladı. Çarşıya çıkanlar ise serin olduğu için genellikle AVM’leri tercih ederken, bu da Çarşiya Şewitî esnafını iş yapamaz hale getirdi.

Berivan Kılıç / Hamza Özçelik

Kuruluş tarihi çok eskilere dayanan ve birçok pazarı içinde barındıran Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki tarihi Yanık Çarşı (Çarşiya Şewitî), yöreye ait her şeyi uygun haliyle vatandaşlara sunuyor. 2 bin 700 iş yerine sahip çarşı, önceki yıllarda kırdan kente her kesimin hemen her gün uğrak yeri olurken, gelişen ve büyüyen şehirde AVM sayılarının artmasıyla iyice durgun bir döneme girdi.

‘İşler uzun zamandır ilk kez bu kadar durgun’

Ekonomik sıkıntılarında getirdiği olumsuz sonuçlar karşısında direnmeye çalışan çarşı esnafı, özellikle halk arasında online satışların yayılmasıyla birlikte iş yapamaz duruma geldi. Son zamanlarda yerli halkın gözdesi olmaktan çıkan tarihi Yanık Çarşı, tarihi dokusunu koruması yönünden daha çok turistlerin uğrak yeri oldu. Çarşı esnaflarından olan Süleyman Çakır, çarşının giyim tarzının eskiye göre çok azaldığını belirterek, 1992 yılından bu yana ilk defa böyle bir durgunluk gördüğünü vurguladı.

‘AVM ve online satış yüzünden iş yapamıyoruz’

Sur olaylarından sonra, insanların çoğunun bu çevreden taşındığını kaydeden Çakır,  “Bağlar Sağlık Ocağı dediğimiz çarşıya yönelmeler oldu. Bunun yanında açılan alışveriş merkezlerinin sayılarının artması da çarşıyı olumsuz etkiledi. AVM’ de klimalar olduğu için insanlar orayı tercih ediyor. Bir de buna online satış eklenince tamamen insanlar artık buraya uğramaz oldu. Vatandaş bu sıcaklarda çarşıya çıkıp gezmektense ya serin olan AVM’lere gidiyor, yada online satış sitelerden siparişler veriyor. Buda doğal olarak bizim işlerimizi olumsuz etkiliyor ve iş yapamıyoruz. Burası tarihi bir yer her türlü esnaf var burada. Eski hanların da bulunduğu burası restore edilirse klima ve kapı takılırsa daha iyi olur. Turistler buraya uğramadan gitmezler en azından şehrimizin simgesi olan çarşıya bir reform getirerek kentimizi daha güzel gösterebiliriz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.