Son çalışma açıklandı: Yoksulluk ve açlık sınırı ne kadar oldu?

Son çalışma açıklandı: Yoksulluk ve açlık sınırı ne kadar oldu?
Türk-İş, 2024 Mayıs ayı açlık ve yoksulluk verilerini paylaştı. Verilerde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmek için yapılması gereken aylık gıda harcaması hesaplandı.

AMİDA HABER - Türk-İş, 2024 Mayıs ayı açlık ve yoksulluk araştırmasının verilerini paylaştı. Açlık sınırı asgari ücretin üstüne çıktı.

Açlık sınırı: 18.969,22 TL

aclik-yoksulluk-sinirie.jpg

Buna göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 18.969,22 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 61 bin 788,99 TL’ye yükseldi.

Gıda fiyatları yüzde 83 arttı

Türk-İş'in çalışmasına göre, aynı ayda gıda fiyatları aylık yüzde 7,02 yıllık ise yüzde 83 oranında arttı. Türk-İş’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Sütün fiyatı sabit kaldı. Yoğurt ve peynir ürünlerinde artış gözlemlendi. Geçen ay 1 kilogram yoğurt fiyatı ortalama 54,36 TL iken bu ay yüzde 10,28 artışla 60,59 TL oldu. Peynir ise geçen ay 1 kilogram fiyatı 246,65 TL iken bu ay yüzde 4,42 artışla 258,06 TL olmuştur.

aclik-yoksulluk-sinirieeie.jpg

Kuzu etinin fiyatı arttı

Dana eti ve balık fiyatlarında bu ay değişiklik görülmedi ancak balık tezgâhlarında ağırlıklı kültür balıklarının bulunduğu tespit edildi. Hesaplamada -her zaman olduğu gibi- yaygın satılan balıklar esas alındı. Kuzu etinde yüzde 3.76 artış yaşandı ve kg fiyatı 762,41 TL’ye ulaşmış oldu. Geçen ay ihracatta yaşanan olumsuzluklar nedeniyle fiyatı gerileyen yumurtanın bu ay adet başına fiyatı 3,58 TL oldu. Tavuk kilogram fiyatlarında değişim olmadığı gözlemlendi.

Kuru gıdada fiyatlar sabit kaldı

aclik-yoksulluk-siniri.jpg

Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve yeşil mercimek fiyatları değişmedi. Kırmızı mercimekte ise geçen aya göre yüzde 5.73 artış yaşandı.

Meyve ve sebzede fiyat artışı

Yaz mevsiminin giderek etkisini göstermesiyle birlikte yaz meyvelerinin pazar tezgâhlarında çeşitliliği arttı. Bu nedenle bu ay meyve fiyatlarında yüzde 21’lik bir artış gözlemlendi. Sebze fiyatlarında ise yüzde 12.03’lük fiyat artışı gözlemlendi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.