TESK: Perakende Yasası tüketiciyi enflasyondan korur
TESK: Perakende Yasası tüketiciyi enflasyondan korur
TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı açıklamada, enflasyonla ilgili yapılan çalışmalarda bir noktaya gelindiğin ancak Perakende Yasası düzenlenmeden istenilen randımanın alınmasının mümkün olmadığını söyledi.
Perakende Yasası’nın en önemli özelliğinin tüketicinin korunması ile ilgili olduğunu belirten Palandöken, "Bilindiği üzere artık piyasadaki esnaf ve sanatkâr sayısı artmıyor, babadan kalan mesleklerin idamesi nerdeyse sıfır noktasına yaklaştı. Artık hiç kimse marangoz, demirci, lokantacı, bakkal, manav olmak istemiyor. Çünkü, bu işlerin geleceği tekelci bir sermayenin elinde. Bir insanın 10-15 bin dükkânı olursa küçük sermayenin ayakta kalması ve rekabet edecek unsurların oluşması mümkün değil. Ne kadar tedbir alınırsa alınsın, ne kadar ceza yazılırsa yazılsın haksız rekabet önlenmediği sürece sonuç değişmez." dedi.
"Rekabet ortamı oluşmadan fiyatlar aşağı inmez"
Herkesin kendi işini yaparak rekabet edebilme şansı olması gerektiğinin altını çizen Palandöken, "Tedbirin en başta alınması lazım. Yani göç yolda düzelir mantığı bu enflasyonun baskılanmasına, yapılan bu kadar çalışmanın heba olmasına mani olamıyor. Herkes kendi işini yapacak ve rekabet edebilme şansı olacak. Esnafı siz mağazanızda tezgâhtar, çiftçiyi tarlada işçi yaparsanız, enflasyonun önlenmesi ile ilgili tedbirleri yasal zorunluluk haline getirmezseniz her şey heba olur. Yazın deniz malzemesi, ilkbaharda badana, boya, hırdavat malzemesi, sonbaharda okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye malzemesi gibi 415 meslek dalını ilgilendiren tüm ürünler tek bir yerde satılırsa fiyatların düşmesini beklemek gerçekçi olmaz. Yapılacak şey belli. Anayasa’nın 173. Maddesinde belirtildiği gibi devletimiz esnaf ve sanatkarı koruyucu tedbirleri vakit kaybetmeden almalıdır." diye konuştu.
"Mesleki eğitime önem verilmesi baba ocağında olur"
Usta çırak ilişkisinin ve Ahilik kültürünün olmadığı sistemde enflasyonla mücadelenin mümkün olmadığını ifade eden Palandöken, "Esnafın çalıştığı alanlardaki tüm iş kollarında usta çırak ilişkisinin olmadığı yerlerde fiyatları aşağı çekmek mümkün değil. 900 yıldır süregelen Ahilik felsefesinin temel amacında ben siftah ettim komşum etmedi deyip ona iş göndermek, alışveriş için yönlendirmek var. Eğer bunun gibi kaliteli ve vasıflı ticaret olmazsa tekelci zihniyetle fiyatlar her gün biraz daha artar. Çünkü tek bir tuşla tüm vilayetlerdeki fiyatları kontrol edebiliyorlar. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar var ancak mesleki eğitime önem verilmesi baba ocağında olur. Verilen hizmetin Ahilik kültürüne uygun bir şekilde, çırak-kalfa-usta yetişmesine katkı sağlaması hem kültürümüz açısından hem de enflasyonla mücadele açısından çok önemli." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.