Bina aidat zam oranı ne kadar olmalı?
Bina yöneticileri ile bina sakinleri arasından yaşanan sorunlara değinen Hukukçu Necmettin Aydın, yaşanan ekonomik kriz sebebiyle hem bina sakinlerini hem de bina yöneticileri arasında bina aidatlarının büyük sorun olmaya başladığını söyledi.
Kanunlara göre apartmanlarda ve sitelerde aidatlar için uygulanan ortak bir zam oranı bulunmuyor. Bu konuda bir ortak rayiç ya da zam üst sınırı bulunmuyor. Buna göre "Bina aidatları oranı ne kadar olmalıdır?" sorusuna cevap bulmak için mikrofonlarımızı Hukukçu Necmettin Aydın'a uzattık.
Konut sahipleri ile site yönetimlerini zaman zaman karşı karşıya getiren aidat tutarlarının belirlendiği genel kurul dönemi önemli olduğunu belirten Aydın, yüksek aidat artışlarıyla karşılaşılmaması için bina sakinlerinin söz konusu toplantılara katılımının önem taşıdığını söyledi.
Aydın, "Şehir ve sosyal hayatın en büyük sorunlarından bir tanesi apartman aidatlarının sorunudur. Bu sorunla ilgili öncelikli olarak maalesef Türkiye'deki vatandaşlarımızın vatandaşlık bilinci yetersiz olduğu için temeli oradan kaynaklanmaktadır. Çünkü bütün aidatlar apartman genel kurulları tarafından her yıl yapılan toplantılarda konuşulur, tartışılır, oylanır ve kabul edilir. Dolayısıyla yönetimlerin harcama bütçeleri aynı devlet bütçeleri gibi genel kurullarda onaylatıp ondan sonra bunlara itiraz hakkı ve yetkisi vardır." dedi.
Bina sakinlerinin bina toplantılarına iştirak etmeleri gerektiğini belirten Aydın, devamında şunları aktardı:
"Maalesef Türkiye'de apartman ve site sakinlerimiz toplantılara katılma lütfunda bulunmazlar. İlk toplantılar kesinlikle asgari çoğunluk yüzde 51 hiçbir zaman sağlanmaz. İkinci toplantıda gelenlerle yapılır. Çok az bir kesim de geldiği için muhtemelen yönetimin özellikle kendi projelerini onaylatmak için ikna edebilecekleri veya daha üst sekmen düşünce beklenti içerisinde oldukları için çok kolaylıkla o yüksek bütçe onaylarını yaparlar. Sonra aidat rakamı kapıya gelince 'aidat niye bu kadar yüksek' derler. Sen toplantıya gitmediğin için aidat bu kadar yüksek çıktı. Eğer bütün apartman veya site sakinleri özellikle dar gelirliler ödeme sıkıntısı yaşayan insanlar herkesten önce genel kurullara gidecekler bütçeleri ve raporları inceleyecekler orada kendi iradeleriyle mutlaka rakamların gerçekleşmesi hususunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerdir."
"Bina sakinlerinden beklentiler binada konfor sağlamak değil temel hizmetlerin yerine getirilmesidir"
Bina yönetimlerinin binalarında lüks değil temel hizmeti yapmalarının yeterli olacağının altını çizen Aydın, "Apartman yönetimlerinin şöyle bir temayülü vardır. Daha konforlu bir site yapmak daha lüks bir siteye ve apartmana görüştürmek için yönetimlerin böyle bir arzusu vardır. Her yönetim daha fazla bir şeyler yapma gayretindedir. Aslında bu doğru değildir. Bizim derdimiz sitede konfor sağlamak değil temel hizmetlerin yerine getirilmesi sağlamaktır. Yönetimlerin bir köpürtme duygusu vardır. Apartman yönetimleri daha çok para harcamak daha çok iş yapmak gayreti içinde ama bu da özellikle dar gelirli apartman sakinleri ile çatışmalara sebep olmaktadır. Bunun kesin çözümü genel kurullara herkesin katılmasıdır. Apartmanda oturuyorsan mutlaka genel kurullarına katılacaksın, raporları inceleyeceksin söylenen bir takım lüks ve fazla olan gereksiz hizmetlere itiraz edeceksin. O gereksiz hizmetleri bütçeden çıkaracaksınız ve makul seviyeye getireceksiniz." ifadelerine yer verdi.
"Zam oranlarıyla ilgili herhangi bir sınırlama söz konusu değildir"
Aidatlarla ilgili herhangi bir sınırlama söz konusu olmadığını da belirten Aydın, "Zam oranlarıyla ilgili herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Genel kurul apartman sakinlerinin talep ettikleri hizmetleri ortak bir iradeyle kabul ederlerse sorunlar yaşanmaz. Bir apartmanın güvenliği yoktur. Apartman genel kurulunda bütün apartman sakinleri biz bundan sonra 30 daireli apartmanın kapısına güvenlik istiyoruz. 24 saat 3 vardiya güvenlik olsun. Öyle bir karar aldılar. 20 dairelik bir aparmanın güvenlik maliyeti daire başı 2-3 bin bulabilir. 200 liralık aidatınız 2 bin liraya çıkabilir. Genel kurul kararıyla olabilir. Buna mahkemelerde itiraz hakları da vardır." şeklinde konuştu.
"Oturduğunuz apartmanın yıllık genel kurul toplantılarına mutlaka gidin"
Son olarak Aydın, "Apartman sakinlerine diyorum ki oturduğunuz apartmanın yıllık genel kurul toplantılarına mutlaka gidin. Çünkü aidat kararları oralarda alınıyor. Orada alınan kararla kararlaştırılan aidatın gelip senden istiyorlar. Sen o toplantıya katılmıyorsun 2 ay sonra kapına aidat rakamı geliyor. 50 liralık aidat 500 lira olmuş. Sokağa çıkıp aidatlarımız yüzde bin artmış diyorsun. Yönetim artırmada genel kurula katılmayarak sen artırdın. Gitmediğin için oraya gidenler artırdı. Yönetim kendi kendine aidatlara zam yapma hakkına sahip değildir. Olağan üstü şartlarda bunları yapabilir. Genel kurulda onaylatmak zorundadır. Bütün mesele apartman yönetimlerinin yıllık yaptığı genel kurullarda kararlaştırır. Apartman sakinleri öncelikle toplantıya katılacaklar. Vatandaşlık sorumluluğumuzu yerine getirmezsek mahallemizdeki ve apartmanımızdaki her konuyla ilgilenmezsek faturasını biz öderiz. Seçimlerde öyle eğer ülkeye iyi bir yönetim seçemezseniz faturayı siz ödersiniz maliyeti size gelir. Apartmanda da eğer apartman genel kuruluna katılmazsanız o aidatları katlayacak şekilde size ödetirler. Apartman yönetimlerine tavsiyem şudur acil ve zorunlu işler yapın gereksiz masraflara yönelmeyin." tavsiyelerinde bulundu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.