61 Barodan Instagram açıklaması
Kaynak:Sosyal Medya
AMİDA HABER - Geçtiğimiz hafta Türkiye’de yaklaşık 58 milyon kullanıcıya sahip sosyal medya platformu Instagram, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'nın idari kararıyla erişime engellendi.
Konuyla ilgili geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Katalog suçları çerçevesinde uyguladığı politikalar karşısında erişim engeli getirdiğimiz sosyal medya platformu Instagram yetkilileri ile geçtiğimiz hafta bir görüşme yapıldı. Gerçekleştirilen görüşmede; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uyulması konusunda hassasiyetlerimiz iletildi. Bugün kendileri ile öğleden sonra yeniden bir araya gelinecek. Taleplerimizin karşılanması hususunda gereğini yapacaklarını umuyor; olumlu gelişmelerin olmasını bekliyoruz” dedi.
Son olarak ise Diyarbakır Barosu’nun da içerisinde olduğu 61 baro kararın derhal geri çekilmesini talep etti.
Barolardan Ortak Açıklama pic.twitter.com/kPgtR2bv7g
— Diyarbakır Barosu (@Diyarbakirbaro) August 6, 2024
61 baronun konu hakkındaki açıklamasını şu ifadelere yer verildi:
“Instagram, aralarında Barolarımızın da bulunduğu tüm oda, dernek, vakıf ve kamu kurumlarının kullandığı, milyonlarca yurttaşımızın her gün haberleştiği, basın-yayın organlarının haber akışını sağladığı, sayısız işletmenin satış, reklam ve pazarlama faaliyeti gerçekleştirdiği bir platformdur.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İnstagram'ın katalog suçlarla ilgili gerekleri yerine getirmediğini belirtmişse de hangi içeriklerin çıkarılmasının istendiği, bunlarla ilgili hangi Savcılık veya Mahkeme tarafından içerik çıkarılma kararı verildiği, bu kapsamda Instagram'a tebliğ edilen bir karar olup olmadığı, İnstagram'ın içerik çıkarma talebini reddedip reddetmediğini kamuoyuna izah etmediğinden erişim engelleme sürecinin 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a uygun yürütülmediği anlaşılmaktadır.
Ulaştırma Bakanı'ndan son dakika Instagram açıklaması
Sürecin kanuna uygun yürütülmemesi yurttaşların ifade ve haberleşme özgürlüğü, basına sansür getirdiğinden de basın özgürlüğü gibi Anayasal hakların yürütme organının kanundan kaynaklanmayan bir kararıyla engellenmesi sonucuna yol açacağından bu sonucun demokratik bir hukuk devletinde kabulü mümkün değildir. Öte yandan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği'ne göre söz konusu erişim engelleme kararının ekonomiye günlük 1,9 milyar TL zararı bulunmaktadır. Dolayısıyla mevcut yasakçı tutumun, demokratik değerleri örselediği ve ülke ekonomisi açısından kaygı verici olduğu unutulmamalıdır.
Instagram’ın otomatik olarak açılacağı tarih belli oldu
Biz aşağıda imzası bulunan Barolar olarak, kamusal makamlardan; Instagram'ı derhal erişime açarak yurttaşların Anayasal haklarını kullanmasına engel niteliğindeki bu hukuksuz uygulamaya son vermesini bekliyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.