Öcalan Amida Haber’e konuştu: Çözüm süreci farklı bir formatta işletilmeli

Öcalan Amida Haber’e konuştu: Çözüm süreci farklı bir formatta işletilmeli
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 2013 yılında başlatılan çözüm sürecinin başka bir formatta işletilmesi gerektiğini söyledi.

AMİDA HABER - Kobani davasının karar duruşmasında HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’nda bulunduğu birçok siyasetçiye ceza verilmişti. Mahkemenin verdiği cezalarla ilgili tartışmalar devam ederken, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kobani cezaları ve Kürt meselesinin çözümüne dair Amida Haber’e konuştu.

ocalan-cozum-anneler.jpg

‘Demokratik siyasette ısrarcı olacağız’

Demokratik siyasette ısrarcı olduklarını ifade eden Öcalan, 2013-2015 yılında başlatılan çözüm sürecinin farklı formatının işletilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Öcalan: “Kürt meselesinin diyalog yöntemiyle çözülmesini savunan bir partiyiz. Çözümden yanayız. Bunları ağır cezalarla cezalandırmak, adeta modern idam vermek, ağır cezalar vermek Türkiye'ye de bir şey kazandırmayacak. Kürtlere kaybettiriyor, Türklere kaybettiriyor. İnsanlardan intikam alıyor. Yani negatif anlamda, olumsuzluklar anlamda birçok şeyde denendi. Adeta Sri Lanka modeli diye tabir edilen çökertme planından tutun, Milli Güvenlik Kurulunda alınan kararlardan tutun ve dağda yapılan savaştan, kayıplardan tutun, şehirlerde yaşanan çatışmalardan tutun her taraftan ölüm kan ve gözyaşı aktı. Bunun dışında denenmeyen şey 2013-2015 sürecinde başarıya gitmeyen süreçtir. O sürecin farklı bir formatta yeniden işletilmesi gerekiyor. Çünkü Ortadoğu kan kaybediyor, Kürdistan kan kaybediyor, Türkiye kan kaybediyor, tüm halklar kan kaybediyor burada. Bu sürecin muhatapları oturup bu meseleyi masada çözmeleri gerekiyor, olgunlaştırmaları gerekiyor” diye konuştu.

‘Siyasetin en büyük lokomotifi halktır’

Yeni bir çözüm sürecinde haklın büyük rol üstlenmesi gerektiğine vurgu yapan Öcalan: “Buradan da halkımıza çağrıyı yapmak isteriz. Siyasetin en büyük gücü, en büyük lokomotifi halktır. Halk, siyasette rolünü oynarsa, halk bu süreci öncülük yaparsa sizin de bahsettiğiniz gibi 8 yıldır süren zulüm kan, gözyaşı, ölüm politikasına farklı bir sürece geçeriz. Halkın talepleri önemlidir. Halkımız cesaretle, sadece Kürt halkı değil Türkiye'de bulunan tüm halklar bu sürecin önüne barikat örmelidir. Bu olumsuz ölüm diye tabir edilen sürecinin önünde barikat örüp iktidara yeni bir süreci dayatmalıdır” diye ifade etti.

dolmabahce-cocum-sureci.jpg

‘MHP ülkenin tamamını ipotek altına almış’

MHP’nin ülkenin tamamını ipotek altına altığını belirten Öcalan, aynı zihniyetle demokrasinin inşa edilemeyeceğini şu cümlelerle ifade etti, “Bir suda iki kere yıkanmaz” gerçekliği önümüzde duruyor. Eski kadrolar, yeni kadrolardan ziyade bu bir zihniyet meselesidir. Eğer iktidar ya da devlet aklı çözüm iradesini ortaya koyarsa, zihniyette bunu oluşturursa o zaman çözüme doğru gideriz. Eğer zihniyet bu zihniyetse, kafa bu kafaysa, anlayış bu anlayışla maalesef bu ülkede demokrasi inşa edemezsin. Öncelikle bu ön yargılardan, Kürtlere dönüp düşmanlıktan kurtulması gerekiyor. MHP'nin kontrolünde olan bir iktidar da vardır. Maalesef şu an MHP yüzde 10 gerçekliğiyle ülkenin tamamını ipotek altına almıştır. Başta iktidar kontrol altına almıştık. Buradan şu kasıt da ortaya çıkmasın AKP pirupaktır, suçsuz, günahsızdır. Bu 8 yıllık süreçte MHP'nin günahı neyse AKP'nin AK Parti'nin günahı odur. Bu ülkeye çok şey kaybettirdiler. Siyasal olarak, ekonomik olarak her anlamda kaybettirdiler. Bu ülkenin kaybetmeye ve kaybettirmeye daha fazla tahammülü yoktur. aklıselim ‘in esas alınması gerekiyor. Aklıselim ‘in ön plana çıkartılması gerekiyor. Kürdüyle, Türküyle insanlar onurlu bir çözümden barıştan yanadır. Kürtlere ağır cezalar vererek, 30 yıl zindanlarda tutup tahliyesi gelmesine rağmen düşman hukuku uygulayıp cezaevinden tahliye etmeyerek bu sorun çözülmez, daha da derinleştirir” (Haber Merkezi)

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum