Bu Bir Söyleşi Kitabıdır

Bu Bir Söyleşi Kitabıdır
Yazar Nebil Çayıroğlu, yazar Metin Aydın'ın yeni söyleyişi kitabını kaleme aldı.

Aynı coğrafyanın ikliminde yetişmiş… Aynı toprağa kök salmış… Hayatın bir noktasında sanat ve edebiyat ile tanışmış… İyi bir okuyucu olmanın ötesine geçerek yazım hayatında var olan birçok yazar ve sanatçıyla yirmi yıllık bir emeğin sonucunda oluşan, Yazar Metin Aydın imzalı bir kitap. Söyleşilerde eserlerin ortaya çıktığı dönemi bir durum değerlendirmesi şeklinde görebiliyoruz.

Eserlerin çıkış noktası ve kilometre taşlarını sosyokültürel duruma ışık tütüyor. İletişim çağının mottosu olan "görünürlük" tüm sanat eserleri için önemli bir konu, yazar için de görünürlük -okunurluk ilişkisi coğrafyanın getirmiş olduğu dezavantajı bir retorik olmaktan çıkarma çabası çok kıymetli.

Birbirini tanıyan, farklı zamanlarda sanat hayatına başlamış aynı sorunlar ile karşılaşmış ortak duyuları kendi yaşanmışlık dimağında besleyip var etmiş birçok yazar ve sanatçı ile coğrafyanın zenginliğini görmemizi sağlıyor. Toplumsal sorunları dile getiren kendi patikalarından yola çıkarak meydanlarda hepimizin hikayesini anlatma cesareti ile toplumsal belleği diri tutuyorlar.

Bu söyleşi kitabında geçen bir paragrafta; "Ahmet Arif bir konuşmasında, Tarih özellikle bizimki gibi belleksiz toplumlarda sanat ile ilerler.” İfadesi, yazmanın bizim coğrafyamızda yazmaktan öte bir anlam ifade ettiğini gösteriyor. Sanatın her alanında üretimin tarihe ışık tuttuğunu okuyucuyu toplumsal belleğe dâhil etme çabası olarak görebiliriz. Belleği unutmaya karşı hatırlamaya davet ediyor. Patikaları meydanlara taşıyarak görünürlüğe karşı okunurluk ile cevap veriyor.

Gündelik hayatın sıkıcı sıradanlığına coğrafyanın zenginliği ile karşılık vererek rutinin belleği unutmaya ittiğini görebiliyoruz. Coğrafyanın zor ve meşakkatli oluşuna ustalık ile çok kültürlü, birden fazla kaynaktan beslenerek cevap veren yazarı tanıma fırsatı veriyor bu kitap. Farklı sanat çeşitlerini üreten kesimleri bir araya getirse de “çok kültürlülük” konusunda bir parça eksik kalmış. Söyleşi tarihlerinin birbirinden uzak oluşu zamansallık konusundan geniş bir dönemi içeriyor. Unutkan belleklerin hatırlaması uzun sürebiliyor.

"Hayattaki en önemli şey söylenemez yazılabilir." sözü ile Jacques Derrida, yazmanın söylemenin ötesine geçerek anlatma biçimleri ile belleğin konusunu ortaya çıkardığını ifade ediyor. Bu kitapta (Bu Bir Söyleşi Kitabıdır – Red Yayınevi), toplumsal belleğimize katkı sunarak sanatsal çaba içerisinde var olmayı sürdüren tüm yazar ve sanatçılara teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.