Arı ürünleri uzmanı Samancı: Dünyada satılan balın yüzde 50’si sahte

Arı ürünleri uzmanı Samancı: Dünyada satılan balın yüzde 50’si sahte

Kaynak:Bloomberg HT

Arı ürünleri uzmanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı dünyadaki bal üretimine değinerek, “Hala dünyada satılan balın yüzde 50’si sahte” dedi.

AMİDA HABER - BEE’O Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı Bloomberg’te Tanuğur Samancı Üst Düzey programında Arzu Maliki’nin konuğu oldu.

bal1.jpg

Programda, arı ürünlerinde sahteciliğin yaygın bir uygulama olduğunu söyleyen Samancı, "Arı ürünleri pahalı ürünler olduğu için çok kolay taklidi yapılabiliyor. O yüzden sahtecilikte de hep başta gidiyor yani hala dünyada satılan balın yüzde 50’si sahte. Bakanlık tabi çok denetim yapıyor ama yeterli olmuyor. Umarım daha çok denetim olur, ama dünyada da durum aynı" dedi.

‘5 bin sözleşmeli arıcımız var’

asli-elif.jpeg

Samancı BEE’O olarak uyguladıkları sözleşmeli arıcılık modelinden bahsederek, "Bu model ile arıcımıza malzeme, ekipman ve alım garantisi veriyoruz. 5 bin sözleşmeli arıcımız var, 550 bin arı kovanına bakıyorlar. Dolayısıyla temiz bir bölgede, pestisid uygulanmayan arazilerde propolis, arı sütü, polen ve arı ekmeğini iyi uygulamalı prensipler çerçevesinde üretip İstanbul’daki tesisimize gönderiyoruz. Şu anda satışlarda hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda hedeflerimize paralel gidiyoruz. Ama yurtdışındaki büyüme hedefimiz daha agresif. Bizim toplamda yüzde 60’lık konsolide büyüme hedefimiz var, bunun yüzde 80’ni yurtdışı, yüzde 50’si de yurtiçi diye düşünebiliriz. Uluslararası pazarlara Amerika’ya, Avrupa’ya, Kore’ye, Japonya’ya buralara ihracatımız var, buralara daha çok yatırım yapıp pazarları büyüteceğiz" şeklinde konuştu.

‘Çok güçlü bir ekibimiz var’

bal.jpg

Ar-Ge alanına çok önem verdiklerini belirten Samancı, "Bizde Ar-Ge yatırımları birçok büyük şirketten daha fazla oluyor, birçok firmada bu oran yüzde 2 iken bizde yüzde 10’a varan bir yeri var bilançoda. Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı onaylı bir Ar-Ge merkeziyiz. Toplamda 200 çalışanımız var. Hem de İstanbul Teknik Üniversitesi Teknokent firmasıyız ve orada da bir laboratuvarımız var İTÜ ile ortak çalışıyoruz. Üniversite Sanayi iş birliklerine çok önem veriyoruz, Avrupa Birliği projeleri, TÜBİTAK projeleri ve diğer projelere de devam ediyoruz. Şu anda tamamlanmış 50 tane Ar-Ge projemiz var. Formülasyon geliştirmekte çok güçlü bir ekibimiz var, zaten bizim için önemli olan yüzde 100 doğal ürünler üretelim. Biz yiyemediğiniz hiçbir şeyi cildinize sürmeyin diyoruz" dedi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum