Diyarbakır’da 40 bin nüfusun sağlığı iki odaya bağlı!

Diyarbakır’da 40 bin nüfusun sağlığı iki odaya bağlı!

Kaynak:Zelal Sinayiç

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi Şeyh Şamil Mahallesinde 2 Aile Sağlığı Merkezi (ASM), 10 hekim, 10 hemşire 2 odada 40 bin hastaya hizmet veriyor.

AMİDA HABER - 6 Şubat depremlerinde Diyarbakır’da en fazla hasar alan yerlerin başında Şeyh Şamil Mahallesi geliyor. 167’si ağır, 212’si orta hasarlı toplamda 379 yapı hasar aldı. Bu yapılar arasında Şeyh Şamil Mahallesinde aynı binada sağlık hizmeti veren Bağlar Emek Aile Sağlığı Merkezi ve Bağlar Şeyhşamil Aile sağlığı Merkezi yer alıyor. ASM deprem sürecinde orta hasar aldı ve hizmet binası yıkıldı. Yıkılan eski ASM 4 katlı, 5 aile hekiminde oluşan iki ASM, 112 acil servisi ve lojman hizmette bulunuyordu.

40 bin nüfus 2 odada hizmet görüyor

saglik-ocagi.jpeg

Deprem sürecinden sonra orta hasar alan ASM yerini yeni hizmet binası sunulmadığından hekimler kendi çabaları bina arayışına girdi. Hekimlerin bütün çabaları sonucu Ferzad Kemanger Kütüphanesi’nde giriş katında solda tarafta yer alan iki odayı hizmete açabildi. Bu iki odada 2 ASM, 10 hekim, 10 hemşire 40 bin kişiye hizmet veriyor. 16 aydır 2 odada hizmet veren hekimler büyük problem yaşıyor. Hal böyle olunca büyük problemler ortaya çıkıyor. Aynı yerde hem hasta bakılıyor hem de aşı yapılıyor. Kalabalıkta hizmet vermek hekimler için daha zor bir hal aldı.

Doktorların iş yükü artıyor

baglar-asm-sorunu.jpeg

Şu an ki hizmete açık olan ASM binası fiziki koşulları uygun olmadığından, aile hekimleri sağlıklı hizmet veremiyor ve hastalar da doğru düzgün hizmet alamıyor. 10 hekim aynı anda aktif hizmet veremiyor, dönüşümlü çalışmak zorunda kalıyor. Her iki odada 2 hekim ve 2 hemşire bulunuyor. Bu durumda mahremiyet kalmıyor. Hastalar hastalıklarını iyi ifade edemiyor, çekiniyor. Hasta geldiğinde aynı hekimine ulaşamayabiliyor, diğer hekim bakmak zorunda kalıyor. Bu durumda doktorun iş yükü artıyor, çünkü gelen kişi yeni hasta konumuna düşüyor.

ASM’nin inşa sürecin hızlandırılması talep ediliyor

whatsapp-image-2024-07-09-at-10-10-49.jpeg

Dünya bankası tarafında ASM için finansman sağlanmasına rağmen ASM’nin ihalesi yapılmadığı için bina yapımına başlanmadı. Hem mahalleliler hem de hekimler bürokratik sürecin bir an önce hızlandırılmasını ve yeni ASM binasının kısa zamanda yapılmasını talep ediyor.

Haber: Zelal Sinayiç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.