Diyarbakır’da grip alarmı: Okullar boşaldı, hastaneler doldu

Diyarbakır’da grip alarmı: Okullar boşaldı, hastaneler doldu
Diyarbakır’da çocuklarda gribal enfeksiyonlardaki artış nedeniyle sınıflar boşaldı. Hastanelerin servisleri ve yoğun bakımları yüzde 90 oranında doldu.

AMİDA HABER- Havaların soğuması ile beraber Diyarbakır’da gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı vakaları arttı. Salgın nedeniyle okullarda devamsızlık adeta tavan yaptı. Bazı sınıflar yarı yarıya boşaldı. Hastanelerin acil servislerine başvuru sayısı, 2 bine kadar yükseldi. Hastanelerin servisleri ile yoğun bakımlarda ise doluluk oranı en üst seviyeye yükselerek, yüzde 90’a çıktı.

‘Zatürree yapabiliyor’

Konu ile ilgili Amida Haber’e bilgi veren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr Muhammet Asena, yaklaşık bir aydır gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığında, yani influenza ve rinovirüslerde bir artış olduğunu söyledi. Yeni hastalığı “süper enfeksiyon” olarak değerlendiren Asena, “Grip daha geçmeden soğuk algınlığı başlayabiliyor. Hakeza, influenza A'nın RSV ile aynı hastada bulunmasına da bu yıl ilk kez şahit oluyoruz. İnfluenza A, RSV'yi kullanarak hücre içine daha rahat giriyor. Bağışıklık sistemi influenza'yı tanıdığı için içeri almıyor ama virüs, RSV'yi kullanarak bunu başarıyor. İnfluenza RSV'nin bu özelliğini kullanarak daha aşağılara inebiliyor ve zatürree yapabilme kapasitesine erişiyor” dedi.

‘Bağışıklıkları gelişmedi’

Bebeklikleri pandemi dönemine denk gelen 3-4 yaş grubunun enfeksiyondan kötü etkilendiğine dikkat çeken Asena, “Bunun da nedeni bebeklikleri pandemi dönemine denk gelen bu yaş grubu çocuklar, izole büyüdüler ve bu mikropları daha önceden vücutları tanımadı, bağışıklık sistemleri yeterince direnç geliştiremedi” dedi.

Aileleri uyardı

Doç. Dr. Asena, hasta çocuğun okula gönderilmemesinin bulaş zincirini kıracağı uyarısında bulunda. Asena şunları söyledi: “Bu durum böyle devam edemez, çünkü hiçbir sistem baş edemez bu yükle. Önlemek zorundayız, tedavi etmekle bitmiyor çünkü. Günlük olarak çocuğun aynı saatte uyuyup uyanması, uyku düzeni kazandırmayı sağladığı için sağlıklı gelişimi desteklenmiş olur. Aynı şekilde sağlıklı beslenmesi de çocuğun hem beden hem de ruhsal gelişimini destekler. Mutlaka düzenli kahvaltı alışkanlığı olmalıdır. Yediklerinin sağlıklı ve doğal olması, besinlerin çeşitliliğin sağlanması, vitamin, karbonhidrat ve proteinin dengeli tüketilmesi gerekir.” (Amida Haber)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.