Diyarbakır’da ilk: İnternet bağımlılığı merkezi açıldı

Diyarbakır’da ilk: İnternet bağımlılığı merkezi açıldı

Kaynak:Haber Merkezi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık Polikliniği hasta kabulüne başladı.

AMİDA HABER- Son yıllarda herkesin hayatını kolaylaştıran bilgisayar ve internet, kimi zaman hiç beklenmedik tehlikeli sonuçlara neden oluyor. Sorunlu internet kullanımı psikiyatrinin en yeni ilgi alanlarından biri haline gelirken, ülkemizde genç nüfusun yüksekliği ve internet kafelerin kontrolsüzce yaygınlaşmış olması, henüz yeni tanımlanmakta olan hastalık için oldukça uygun bir zemin oluşturuyor. Hastalığın tedavisi için yaygınlaşan kliniklere bir yenisi daha eklendi.

Diyarbakır’da, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde ‘Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık Polikliniği’ açıldı.

Diyarbakır’da ilk

hastane-1.jpg

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü açılan merkezle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “İnternet, zaman içerisinde genel nüfus tarafından, özellikle çocuklar ve ergenler tarafından kullanılan en popüler ortam haline gelmiştir. 2023 TÜİK verilerine göre internete erişim imkanı olan hane oranı %95 iken interneti kullanan birey sayısı %87 olarak saptanmıştır. İnternet ve sosyal medya gibi teknolojilerin kullanımı ergenler arasında yetişkinlerden daha yaygındır.

Çocuk ve ergenler başı çekiyor

Yetişkinlerle karşılaştırıldığında çocuk ve ergenlerin, yenilik arayışı yüksek ancak öz denetimleri düşük olduğundan ve akran etkisine karşı özellikle hassas olduklarından internet bağımlılığına karşı daha savunmasızdırlar. Bu sebeple, çocuk ve ergenlik dönemi; İnternet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı ve akıllı telefon bağımlılığı gibi teknolojik bağımlılıklar açısından kritik bir dönem olarak değerlendirilmektedir. Dünyada yapılan çalışmalarda bu yaş gruplarında teknoloji bağımlılığı %4,2 ile %21 arasında, Ülkemizde yapılan araştırmalarda ise %2,33 ile %14 arasında değiştiği bildirilmektedir.

internet.jpg

Okul ve aile hayatı olumsuz etkiliyor

İnternet bağımlılığında, haftada 40-80 saate varan internet kullanımı söz konusu olmaktadır. internetin aşırı kullanımı günden güne daha da artış gösteriyorsa, bu isteğin önüne geçilemiyorsa, internete bağlı olmadan geçirilen zaman önemini yitiriyorsa, yoksun kalındığında sıkıntı, huzursuzluk ve saldırganlık ortaya çıkıyorsa, günlük işlevler, sosyal hayat, okul ve aile hayatı giderek bozuluyorsa internet bağımlılığından söz edebiliriz.

Önleyici yaklaşımlar şart

9ad874cd-7006-479f-8202-762a9b8f0b36.jpg

Dünya çapında, internet bağımlılığı, toplum temelli danışmanlıktan multidisipliner ayakta tedavi kliniklerine ve yatılı hasta programlarına kadar değişen psikolojik yaklaşımlar kullanılarak tedavi edilmektedir. Etkili tedavi, eşlik eden ruhsal ve davranışsal sağlık sorunlarının tanımlanması ve altta yatan koşulların yönetiminin optimize edilmesiyle başlamaktadır. İnternet bağımlılığı ile baş edebilmek için internetin kötüye kullanımını önleyici yaklaşımlar kapsamında ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte interneti doğru şekilde kullanmalarını sağlamak gibi süreçler de verilen destekler arasında sayılmaktadır.

Rahatlama ve memnuniyet

Davranışsal bağımlılığın tipik başlangıcı, ergenlik ve genç erişkinlik döneminde ortaya çıkmakta, hafiflemeler ve alevlenmelerle birlikte kronik bir seyir izlemektedir. Davranışsal bağımlılıklar; belirli bir davranışta bulunma dürtüsüne direnmede tekrarlayan başarısızlığı, davranışa başlamadan hemen önce artan gerginlik hissini, davranışta bulunurken rahatlama veya memnuniyeti, davranışta bulunurken kontrol kaybı duygusunu içermektedir.

Hasta kabulü başladı

internet1.jpg

Diyarbakır’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı hizmet veren Çocuk ve Ergen Yataklı Arındırma Merkezi bünyesinde, 18 yaş altı sorunlu internet kullanımı olan çocuk ve ergen hastaların tedavi süreçlerini yürütmek üzere; Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık Polikliniği hasta kabulüne başladı.

‘Davranışsal bağımlılık’

Türkiye’de sayılı merkezde bulunan Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık Polikliniğinde; Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı ve Çocuk Gelişim Uzmanı tarafından tedavi süreci multidisipliner olarak planlanmaktadır. Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık tedavilerinin yapılacağı Polikliniğe başvurular; Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile Çocuk ve Ergen Ruh Sağılığı ve Hastalıkları Uzman Hekimlerinin yönlendirmeleri ile yapılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.