Diyarbakır’da yaz geldi böcekler hortladı: Uzmanından uyarı

Diyarbakır’da yaz geldi böcekler hortladı: Uzmanından uyarı
Diyarbakır’da havaların ısınmasıyla birlikte böcek ısırma vakaları arttı. Uzmanından uyarı geldi.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da kavurucu sıcaklar ile birlikte vatandaşlar açık alanlara yöneldi. Piknik alanları, parklar ve bahçelerde böcek ısırıkları arttı. Vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler gösteren böcek ısırığı bazen oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Kötü sonuçlar çıkabilir

bocek-yaz-diyarbakir.jpg

Konuyla ilgili bazı uyarılarda bulunan Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Yusuf Kaplan, böcek ısırmalarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Sivrisinek, kene, karınca, örümcek, pire ve aklınıza gelebilecek pek çok böcek ısırığının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Kaplan, “Özellikle sıcak havalarda böceklerin geneli gün yüzüne çıkar. Böceklerin pek çoğu kanla beslenir ve insan vücudu bunun için elverişlidir. Böcek ısırığı, genel olarak vücutta küçük bir alanda kızarıklık ve kaşıntı hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. Böcek ısırıklarının bir dizi kötü sonuçlar da doğurabileceğini akılda tutmak gerekir. Az da olsa ölümle sonuçlanabilecek kötü durumlara da neden olabilir” uyarısı yaptı.

Hangi belirtiler çıkar

yaz-bocek.jpg

Böcek ısırmalarıyla birlikte istenmeyen sonuçların oluşabileceğini kaydeden Kaplan, “Alerjik reaksiyonla birlikte solunumun durması bazen arı sokmalarında kalp krizi ile eşlik eden sendromlar (Kounis Sendromu). Isırılan bölgede cilt enfeksiyonu (bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ülser oluşturacak yaralara bile neden olabilir) Kene ısırıkları ile gelişen “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” Böcek ısırıklarında ekseriyetle; Şişlik- Kızarıklık- Ağrı- Kaşıntı şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir” dedi.

Böcek ısırmalarına karşı ne yapılmalı?

Yaz aylarında özellikle tahtakurusu, örümcek, kene ve arı sokmaları sebebiyle hastanelere başvuruların arttığını, nadir de olsa gerçekleşen akrep ve yılan sokmalarının ciddi derecede hayati risk oluşturabileceğini belirten Kaplan, “Böcek sokması durumunda; “Öncelikle enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak amacıyla ısırılan bölgeyi 3-5 dakika sabunlu su ile yıkayın. Böceğin ısırdığı alanı kaşımayın, çizmeyin, kanatmayın ya da sıkmayın. Bir poşete soğuk su ve buz koyup şişen bölge üzerine soğuk uygulama yapın. Eğer ısıran böcek zehirli ise; sokmanın olduğu bölgeyi hareket ettirmeyin, ısırılan kişiyi yatar pozisyonda tutun ve ısırılan bölgenin biraz üst kısmından kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulayın.” bilgisini verdi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.