Diyarbakır’daki sendikadan yüzde 2 kotasına tepki

Diyarbakır’daki sendikadan yüzde 2 kotasına tepki
Yeni Sendika Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Karakaş, sendikalara yüzde 2 kota uygulamasına tepki gösterdi. Karakaş, “Hepimiz biliyoruz ki bu uygulamanın bu haliyle hayata geçmesi halinde Türkiye'de sendikal hak ve özgürlükler ciddi şekilde yara alacaktır”

AMİDA HABER- Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Yeni Sendika) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Karakaş, Sendikalara Yüzde 2 Kota uygulamasıyla ilgili açıklama yaptı. Karakaş, yüzde 2 kotasının sendikal hak ve özgürlükleri kısıtladığını söyledi.

Hakkımız kısıtlanıyor

Karakaş “Yüzde 2 kotası sendikal hak ve özgürlükleri resmen kısıtlamaktadır. Uygulamaya cevap veremeyen kanun olamaz! 2022 Temmuz ayındaki sayıların baz alınması yanlıştır! 2022 Temmuz'da yüzde 2'yi aşmayan ama şimdi aşan sendikalara ne olacağı belirsizdir! Siyasi irade, bu tasarıyı alkışlayanlar tarafından yanıltılmaktadır” diye konuştu.

“Hepimiz biliyoruz ki bu uygulamanın bu haliyle hayata geçmesi halinde Türkiye'de sendikal hak ve özgürlükler ciddi şekilde yara alacaktır” diyen Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan düzenlemeyle Danıştay’ın yürütmesinin durdurulması kararının hükümsüz hale gelmesi hedefleniyor/geleceği sanılıyor fakat gözden kaçırılan bir husus var. Toplu sözleşme hükmü kanundan önce uygulanır ve yürürlükteki bir toplu sözleşme hükmü, kanunla bertaraf edilemez. Diğer taraftan, Danıştay kararı gereği yüzde 1 barajının uygulanması mümkün olmadığından ve toplu sözleşme 31 Aralık 2023 tarihine kadar yürürlükte olduğundan sendika üyesi kamu görevlileri hiçbir ayrım olmadan 31 Aralık 2023 tarihine kadar aynı oranda ve tutarda toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanacaklardır. Bu yönüyle bu hüküm ancak 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle uygulanma imkanına sahip olabilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.