Sağlık Bakanına çağrı: İlaç zamları kura endeksli olmasın

Sağlık Bakanına çağrı: İlaç zamları kura endeksli olmasın
Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Sert, İlaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuruna yapılan yüzde 30,5 zammı değerlendirdi. Bakanlığa çağrıda bulunan Sert, “Bu zamlarla olacak iş değil. İlaç zamlarının kura endeksli olmasından çıkması lazım"

AMİDA HABER- Önceki gün Resmi Gazete’de yer alan cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuruna yüzde 30,5 zam yapıldı.

'İlaç yokluğunun nedeni kur'

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Sert, ilaç yokluğunun kura endeksli olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın sabit ilaç uygulamasını hatırlatan Sert, “Daha önce kur oranını değerlendirip ilaç fiyatlarını belirliyorlardı. Son 2-3 yıldır ilaç yokluğunun nedeni 4 olan kur 10’a çıktı. Şimdi ise 13’lere çıktı. Euoru kuru 10 olan ilaç kuru 14’e çıktı. 14 üzerinden hesaplandığı zaman böylesi bir tablo ortaya çıkıyor” dedi.

Dolar arttıkça vatandaşa ilaç yokları mı çekeceğiz?

Türkiye’deki ilaçların birçoğunun ham maddesinin farklı ülkeler olduğunu hatırlatan Sert, “Sanayici bu kurdan rahatsız çünkü üretim yapamıyor. Maliyetler artmış. İster istemez vatandaşa yok çekiyoruz. Çünkü dışa bağımlıyız. Bakanlığın Euro kuru düne kadar ondu bugün 14 oldu. Bu sıkıntılar geçici. Sabit kur üzerinden fiyatlandırma yapıyoruz. Bu zamlarla olacak iş değil. Kura endeksli olmasından çıkması lazım. Bakanlığın bu konuda yeni bir formüle gitmesi lazım. Kura bağımlı olduğu zaman, dolar arttıkça vatandaşa ilaç yokları mı çekeceğiz?. Temel insanı hak olan bir konuyu bu sürece bağlamak yanlış çünkü bu vatandaşlık hakkı. Bu konu farklı değerlendirilmeli. İlacı paradan çıkarıp yeni bir formül bulunmalı. Yine ilaç temin politika sistemi kurulmalı. Hangi ilaç azaldıysa önlemler alınmalı. Bakanlığın düzenleme yapması lazım. Zaten bakanlığın ilaç takip sistemi var” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.