Uzmanı uyardı: Klimalar hastalık saçıyor! Peki nasıl kullanılmalı?

Uzmanı uyardı: Klimalar hastalık saçıyor! Peki nasıl kullanılmalı?
Kavurucu ve bunaltıcı yaz sıcaklarında cankurtaran görevi gören klimalar doğru kullanılmadığı zaman birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Uzmanlar klimanın nasıl kullanılması gerektiğini açıkladı.

AMİDA HABER - İyi temizlenmemiş klimanın filtrelerinden mikrop kapabilme riski olduğunu belirten uzmanlar, kavurucu yaz sıcaklarında klimaların soğuk ayarlarının da doğru yapılması uyarısında bulunuyor.

klima1.jpg

Yanlış kullanım hastalığa davetiye çıkarıyor

Aşırı soğuğun etkisiyle enfeksiyon hastalıklarının görülebileceğine dikkat çeken uzmanlar, hareket sistemine ilişkin rahatsızlıklar, adale krampları, boyun ve omuz tutulmalarına karşı uyarıyor.

Klimalarda ortamı aşırı soğutmanın insan vücudunda şoka neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar; evde kullanılan klimalar birdenbire soğuyan kas gruplarında spazm, bademcik iltihabı, boğazı üşütme ya da daha ağır durumlarda zatürreye kadar gidecek hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, çalışan klimaya karşı uyumanın pek çok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunarak, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının uyku sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

klima.jpg

İdeal klima kullanımı nasıl olmalı?

Öztürk, "İdeal uyku ortamının sıcaklığı 19-22 derece arasında olmalı. 19 dereceden soğuk ve 22 dereceden sıcak olduğunda uyku kalitesi etkilenmektedir" dedi.

Klimanın doğru kullanımına ilişkin de Öztürk, şunları söyledi: "Özellikle yatak odalarına konulan klimaların 16-17 derecelerde değil, en düşük seviye olarak 20 derece civarında çalıştırılması uyku sağlığı açısından daha uygun olacaktır. Aslında yatak odasında klima bulundurmayıp diğer odalardaki klimadan dolaylı faydalanmak sağlıklı olanıdır. Açık klimaya karşı uyumak pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Vatandaşlar bu yaz sıcağında hasta olabilirler.” (Haber Merkezi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.