VİDEO- Diyarbakır’da ‘grip’ alarmı: Hasta ziyareti yapmayın

VİDEO- Diyarbakır’da ‘grip’ alarmı: Hasta ziyareti yapmayın

Diyarbakır’da artan üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Özcan Deveci, “Hasta ziyareti yapmayın” dedi.

AMİDA HABER- Diyarbakır’da koronavirüsten sonra, bu yıl da hastanelerin acil servisleri dolup taştı. Uzmanlar, bu yıl İnfulenza; RSV ve Rinovirüsün sebep olduğu hastalıklar nedeniyle, acillere başvuruların arttığı söyledi. Diyarbakır’daki bazı hastanelerde yatak doluluk oranları yüzde 90’ı aştı.

diyarbakir-genesis.jpg

Acile başvuru 300-400

Amida Haber’e konuşan Genesis Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Özcan Deveci, her gün hastanenin acil servisine 300-400 hastanın başvuru yaptığını belirterek, korona salgınından sonra, ilk defa bu yıl yoğunluğun arttığını söyledi. Çocuk yaş grupları ile 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlarda acil servise başvuruların arttığını belirten Deveci, “Hastaların büyük kısmı yani yüzde 80’i çocuklar. 4-5 yaş grubu çocuklarda bu viral enfeksiyonların seyri biraz daha ağır olabiliyor. Geçmeyen ateş, öksürük, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerle geliyorlar” dedi.

Yoğun bakıma hastaları

“65 yaş üstü hastalarda altta yatan bir akciğer hastalığı varsa tablo kötüleşebiliyor” uyarısında bulunan Deveci, şunları söyledi: “Şuanda yoğun bakım hastalarımızın yüzde 70-80’i KOAH tanısı almış ve viral enfeksiyonla enfekte olmuş hastalar. Çocuk yaş grubunda yatış endikasyonu olan hastalar da var. 65 yaş üstü, tansiyon, diyabet ve KOAH varsa, ateş de varsa sıkıntı. Üst solunum yolu enfeksiyonu, akciğere iniyor ve zatürreye neden oluyor.”

Ziyaretçilere dikkat

Bölgede ve Diyarbakır’da hasta ziyaretlerinin önemli bir gelenek olduğuna vurgu yapan Deveci, viral enfeksiyonların yaygın olduğu bu dönemde, ziyaretlerin kısıtlanması gerektiğini söyledi. Deveci, şu uyarılarda bulundu: “Hastalara önerimiz nane, limon, ıhlamur gibi destek tedavileri alsınlar. Sağlıklı ve düzenli beslensinler. En önemlisi ise sıvı alsınlar. Diğer önemli nokta ise, ziyaretlere dikkat edilmiyor. Belirli bir yaş grubundaki hastaların ziyaret edilmemesi gerekiyor. Yoğun bakımlardan çıkan hastaların ziyaretlerine gidilmesin.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.