Diyarbakır’da kadın esnaf sayısı 10 yılda 70 kat arttı

Diyarbakır’da kadın esnaf sayısı 10 yılda 70 kat arttı

Kaynak:Zelal Sinayiç

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği'ne (DESOB) kayıtlı kadın esnaf sayısı son 10 yılda büyük bir artış göstererek 50’den 3.529’a ulaştı.

AMİDA HABER- Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliğine toplamda 28 bin 211 kayıtlı esnaf bulunuyor. Bu kayıtlılardan sadece 3 bin 529’u kadın. Geçen 10 yıla rağmen kadın esnaf sayısında büyük bir artış yaşansa da odalardaki kadın esnaf sayısını artırmak için oda birliği girişimlerde bulunuyor.

Amida Haber’e konuşan TESK Başkanvekili ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, kadın esnaf sayısını yüzde 20-30’lara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

alican-001.jpg

‘Kadın esnaf sayısı her geçen yıl artmakta’

Son on yılda kadın esnaf sayısında büyük artış yaşandığını ifade eden Ebedinoğlu, buna yönelik çalışanlarının devam ettiğini belirtti. Ebedinoğlu: “Evet bildiğiniz gibi özellikle hem bölgemizde hem9 ilimizde Diyarbakır'da bütün istihdam yükünü esnaf ve sanatkarımız çekmektedir. Tabi bu alanda da birçok sektörde kadın üyelerimiz geçmiş yıllara göre sayıları her geçen yıl artmakta. 10 yıl önceyi düşündüğümüz zaman kadın sayısı Diyarbakır Esnaf ve Sanatkâr Odalar Birliği sicilinde 500 civarındayken şu anda 3 bin 529 civarına gelmiş bulunmaktayız. Kadın girişimcilerimizin, kadın sanatlarımızın sayısını artması birçok alanda mücadele ettik, çalışmaları başlattık” diye konuştu.

‘Hedefimiz yüzde 20- 30’

kadin-esnaf1.jpg

Kadın esnaf sayısının yüzde 20-30 oranına çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Ebedinoğlu: “Geçmiş yıllarda hiç kayıtlarımızda kadın olmayan meslekler şu anda yüzlerce ifade edebilirim. Biz şu anda kayıtlarımız devam etmektedir. Ve neredeyse esnaf ve sanatkâr üyelerimizin yüzde 10'unu kadınlar teşkil etmektedir. Geçmiş yıllarda bu yüzde 2'ydi. Bizim hedefimiz yüzde 20- 30'lara çıkartmaktır” dedi.

Esnaf ve Sanatkârlar kredi desteği

Ebedinoğlu, kadın esnafların, KOSGEB destekleri ve Esnaf ve Sanatkârlar kredileri gibi finansal imkanlardan faydalandığını belirtti. Ebedinoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Esnaf, Sanatkârlar kredimiz var. Genel merkezimiz almış olduğu kararla yüzde 20'lik bir destek sağlanmaktadır. Onun dışında kredi kefaret Kooperatifleri, Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi aracılığıyla Halk Bankası kredilerimiz var. Üst limit 700 bine TL. Özellikle kadın girişimcilerimize biraz daha bu süre uzatılıyor. Örneğin 24 aylık 36 aylık vade ile tanınan bu kredi kadın girişimimiz olduğu zaman 5 yıla kadar bu esnekliği tanımaktayız. Bu çabalarımızla birlikte kadın üye sayılarımız arttı ve artmaya devam etmektedir.”

kadin-esnaf.jpg

Avrupa ülkelerinde geçerli bir belge veriliyor

DESOB’un kadın esnaf sayısını artırmak için çeşitli destek programları ve eğitim fırsatları sunduğunu belirten Ebedinoğlu, şöyle konuştu: “İşi yapmadan önce orada yapmak istediği işle ilgili gidip MEKSA Vakfında üye olup orada bir eğitim alabilir. Bir mesleki eğitim alması gerekiyor. Onun dışında şu anda biz dört beş sektörde de Mesleki yeterlilik belgesi (MYK) veriyoruz. Şu anda Kuaför, cilt bakımı, manikür üzerinde çalışmak isteyen arkadaşlarımız varsa yine birliğimize müracaat edip MYK belgesi alabilirler. Bu belge ile birlikte iş yeri açabilirler kendileri geliştirebilir. Tabii bir eğitimden geçmek zorundalar. Eğer yeterlilik belgeniz veya diplomanız yoksa iş yeri açamazsınız. Avrupa Birliği projesi üzerinden Bakanlıktan bir yetki aldık. Alacağı bu meslekteki yeterlilik belgesi sadece Diyarbakır'da Türkiye'de değil. Avrupa ülkelerinde geçerli bir belge.”

kadin-esnaf-001.jpg

Dezavantajlı kadın grupları öncelikte

Dezavantajlı kadın gruplarına daha öncelik verdiklerini belirten Ebedinoğlu: “Birliğimize daha çok üniversite okumamış genç kadınlar başvuruyor. Meslek Lisesine gitmiş veya ekonomik imkânı el vermeyen boşanmışlar kadınlar. Her alandan gelen var. Özellikle dezavantajlı kadın gruplarına Mesleki Eğitim Vakfı üzerinden birçok kurslarda onlara daha öncelik tanıyoruz. Örneği boşanmış ve suça bulaşmış veya mağduriyet yaşamış belli kesimlerde daha farklı katkılarımız, desteklerimiz, eğitimlerimiz oluyor ve olmaya devam edecektir” diye konuştu.

Haber: Zelal Sinayiç-Özel

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum