Kuraklık Ağrı Dağı’nı etkiledi: Kuş türleri göç etmek zorunda kaldı

Kuraklık Ağrı Dağı’nı etkiledi: Kuş türleri göç etmek zorunda kaldı

Kaynak:Anadolu Ajansı

Bu yaz boyunca hava sıcaklığının 35 derecenin üstünde seyrettiği ve neredeyse hiç yağış almayan Iğdır'da kuraklık yaşanmaya başladı.

AMİDA HABER - Tarım ve Orman Bakanlığınca 2022-2023 yıllarında yayımlanan rapora göre, yağışlarda yüzde 40'ın üzerinde eksilmenin yaşandığı kentte bu yıl da yağışsızlık durumu devam ediyor.

agri-dagi2.jpg

Öte yandan yaşanan kuraklık nedeniyle Ağrı Dağı Milli Parkı'nın eteklerinde bulunan bazı sulak alanlarda ciddi oranda kuruma oluştuğu görülüyor.

Bölge, kuzeydoğu göç rotasında bulunmasından dolayı birçok kuş türünün ziyaret ettiği sulak alanlar, neredeyse tamamen kurudu.

agri-dagi.jpg

Yaşanan kuraklıktan dolayı kuş türlerinin çevredeki başka sulak alanlara göçtüğü belirtildi.

Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Belkıs Muca Yiğit, Iğdır'ın son 3 yılda en az yağış alan iller arasında yer aldığını söyledi.

agri-dagi3.jpg

Kuruyan alanların bölgedeki yerel ve göçmen kuş türleri için son derece önemli olduğunu vurgulayan Yiğit, "Buralar Iğdır için önemli alanlar. Özellikle Ağrı Dağı Milli Parkı'nın eteklerinde olmasından dolayı milli park için önemli su kaynaklarından olma niteliğinde. Bunun ötesinde bu bölgeler yerel ve göçmen kuşların konaklama, barınma alanları. Bu alanlarda yavrulama dönemleri oluyor, hayvanlar için ciddi bir besin kaynağı da aynı zamanda. Özellikle de kıyı kuşları açısından önemli alanlar" dedi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.