Diyarbakır’da yoksulluğun resmi: Bu kuyruk bir kilo et için

Diyarbakır’da yoksulluğun resmi: Bu kuyruk bir kilo et için

Diyarbakır’da et fiyatlarına gelen zam Et ve Süt Kurumu önünde var olan kuyrukları iyice uzattı. Ramazan ayının yaklaşması ile saat 10.30’daki satışa yetişmeye çalışan yüzlerce kişi, sabahın köründe sıraya giriyor.

AMİDA HABER - Diyarbakır Merkez Yenişehir ilçesindeki Et ve Süt Kurumu Diyarbakır Kombinası Satış Mağazası önünde yaz, kış uzun kuyruklar eksik olmuyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren ucuz et alabilmek için saatlerce bekliyor. Kıymanın kilosunun 229 lira, kuşbaşının 259 liradan satıldığı kombina satış mağazasında sıraya girenlerin bu işi ranta dönüştürmemesi için bir kişiye en fazla 1 kilo kıyma ve 1 kilo kuşbaşı satılıyor.

etvesut-dilyarbakir4.jpg

‘Hafta sonu kesim yapılmıyor’

Sabahın erken saatlerinden itibaren kuyrukta beklediğini dile getiren bir vatandaş, “Cumartesi ve Pazar günü kesim olmadığı için satış işlemleri 10.30’da başladı. Benim sıra numaram 352. Şuan sırada yaklaşık 400 kişi bulunuyor. Bir kilo kıyma, bir kilo kuşbaşı alacağım” dedi.

etvesut-dilyarbakir3.jpg

Kasaplarda fahiş fiyat artışı

Kasaplarda fiyat artışı olduğunu söyleyen bir vatandaş, “Son bir ay içerisinde kuzu etine yüzde 30’a yakın zam geldi. 400 TL olan kemikli kuzu etinin kilosu 500 TL’ye dayandı. Emekli maaşı ile geçim olmuyor. Bende mecburen bir kilo kıyma alabilmek için sıramı bekliyorum. Son 5 yıldır alışverişimi buradan yapıyorum. Yaz kış hep insanlar kuyrukta. İnşallah ülke normale döner. Bu şekilde nereye kadar gidecek bilmiyorum” diye konuştu. Vatandaşlar, Et ve Süt Kurumu ile kasaplar arasında yarı yarıya yakın fiyat farkı bulunduğunu belirtti.

Günde bin kişi alışveriş yapıyor

Diyarbakır Et ve Süt Kombinası yetkilileri, merkezdeki tek satış mağazasında günde ortalama 2 ton kıyma, 2 ton da kuşbaşı olmak üzere 4 ton et satıldığını söyledi. Günde ortalama bin kişinin alışveriş yaptığını belirten yetkililer, ramazan ayı öncesi yoğunluk yaşandığını belirtti.

etvesut-dilyarbakir2.jpg
Kasaplar Odası Başkanı: Acil önlem alınmalı

Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, her yıl Ramazan öncesi et fiyatlarına zam yapıldığını belirterek, “İlk kez bu kadar artış oluyor. Artışın temel nedeni üretimin olmaması, nakliye ve yem fiyatlarının yüksekliği, gir maliyetlerinin artması et fiyatlarına yansıyor. Ayrıca son dönemlerde Yüksekova ve Şemdinli’den Irak’a yoğun bir şekilde canlı hayvan sevkiyatı yapılıyor. Bölgedeki et fiyatlarının artmasındaki en büyük neden olarak bunu görüyoruz. Hükümet ithalat yerine kendi çiftçisini desteklemeli. Acil politikalar üretilmezse fiyatlar daha da artacak” dedi. (Amida Haber Özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum