Modern Kürt şiirinin piri Diyarbakır’da anılacak
AMİDA HABER - Arjen Arî’nin ailesi ve Sor Yayınları tarafından 17 Kasım’da Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde (ÇandAmed) düzenlenecek etkinlik, saat 17.30’da başlayacak. Programda, 11’inci Arjen Arî Şiir Yarışması’nın ödül töreni gerçekleştirilecek. Arî’nin bugüne kadar bilinmeyen fotoğraflarından bir sergi oluşturulacak. Arî’yi anlatan Bîraxane filmi, yönetmen Bilal Korkut’un katılımıyla gösterilecek.
Diyarbakır AK Parti’de Amedspor çatlağı: Başkan rahatsız oldu!
Şairler de etkinlikte söz alacak
Ayrıca kitap haline getirilen filmin senaryosu okuyucuyla buluşturulacak. Yine Arjen Arî Şiir Ödülü’nü kazanmış şairlerin eserlerinden oluşan özel bir set de ilk defa okurlara sunulacak. Arî’nin şiirlerini besteleyenlerden Mehmet Atlı ve Xalit Tarî sahne alacak. Birçok şair tarafından Arî’nin şiirleri seslendirilecek. Etkinlikte ayrıca Sor Yayınları, Arjen Arî’nin ailesi, arkadaşları, sevdikleri, birçok kitle örgütü temsilcileri ve Arjen Arî şiir ödülünü kazanmış bazı şairler de bu etkinlikte söz alacak. Geçen yıl Arjen Arî Şiir ödülünü alan ve bu yıl düzenlenecek anma etkinliğinin hazırlık çalışmalarında yer alan Rêzan Diljen etkinliği anlattı.
‘Arjen Arî kalem tutmasıyla Kürttü’
Bu yılki anma etkinliğinde görev alan şair Rêzan Diljen, Arjen Arî’nin mirasının şiir dünyasında benzersiz bir yere sahip olduğunu belirtti. Rêzan Diljen şunları söyledi: “Arjen Arî’yi anlatmak istersem, ona kendi dizeleriyle şöyle diyebilirim: Arjen Arî özgürlükçüydü, antikolonyalistti, isyankardı, dizelerinde dediği gibi ‘Azadî bû ma ne, ya em li hêvîyê?’ Arjen Arî aşkı arayan, biçimlendiren bir şairdir, ‘hez’ şiirinde dediği gibi, ‘li hezê digerim bi dilekî mişt hez’. Arjen Arî Kürttü, kelimeleriyle, betimlemeleriyle, kalem tutmasıyla ve tabi ki coğrafyasıyla, ‘şerm e şairekî çiyayî dahêjin gornê.’”
Genç Kürt şairlere Arjen Arî’nin izinden gitme çağrısı
Diljen, Arjen Arî üzerinden Kürtçe şiir yazmaya yönelik bir çağrıda bulunarak şunları dile getirdi: “T. S. Eliot’un güzel bir sözü var; ‘Eğer yaşayan şairlerimiz yoksa ölen şairlerimizin de bir kıymeti yoktur.’ Biz bu etkinliği organize ederken, Arjen Arî’nin Kürt edebiyatına kazandırdığı bayrağın genç nesillere taşınmasını diliyoruz. 2014’te yarışmaya katılan 23 dosya varken, günümüzde bu sayı dörde düştü. Bu durum, hem şiire olan ilginin azaldığını hem de Kürt gençlerinin teşvike ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Bu etkinlik, gençleri şiire ve Arjen Arî’nin bıraktığı mirasa sahip çıkmaya çağırmak açısından büyük bir önem taşıyor.”
Arjen Arî kimdir?
Arjen Arî 1956 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Çalê köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Nusaybin’de tamamlayan Kürt şiirinin ölümsüz kalemlerinden Arî, 1979’da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü bitirdi. İlk şiiri 1979 yılında Tirej dergisinde yayımlandı.
Şiirleri İsveç ve Türkiye’de Berbang, Kurdistan Pres, Nûdem, Çira, Rewşen, Nubihar, Gulistan, Kevan, Tiroj, Peyv, Nûbûn ve Karwan adlı dergilerde yayımlandı. 2004’te Kürt Yazarlar Birliğinin kurucuları arasında yer aldı. Kanser hastalığı nedeniyle 30 Ekim 2012’de Diyarbakır’da hayatını kaybetti.
Arî adına her sene Sor Yayınları (Weşanên Sor) ve Arjen Arî’nin ailesi tarafından “Arjen Arî Şiir Yarışması” düzenleniyor.
Eserleri:
Ramûsan min veşartin li geliyekî (Avesta), 2000
Ev çiya rûspî ne (Avesta), 2002
Destana Kawa (Elma), 2003
Eroûtîka (Lîs), 2006
Şêrgele " (Avesta), 2008
Ari ayrıca Kürt şiirinin tarihsel geçmişini aktaran “Antolojiya Helbesta Bakûr” adlı Kürt Edebiyatı Antolojisini de hazırladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.